Стачка в БДЖ – ден 11

Стачка в БДЖ – ден 11

Ефективната стачка в железниците продължава и днес за 11-ти пореден ден, след като синдикатите обявиха, че не приемат предложенията на ръководството на последните преговори. Влаковете ще останат по гарите от 8.00 часа до 16.00 часа.

Според синдикатите, в последния момент ръководството е вмъкнало нови условия в колективните договори.

„Много почнаха да стават компромисите. Ние предложихме нашия компромис с изтеглянето на проекта за КТД от 2011 г. Предложихме да се подпише договора от 2009 г. Когато стигнахме до преговарянето само на две точки, те предложиха нова промяна дори на този договор. Това за нас не е приемливо”, обясни председателят на синдикалната организация на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев, предаде „Фокус”.

Днес синдикатите ще обсъдят предложенията на ръководството на железниците за нов колективен трудов договор, допълни синдикалистът.

Досега 824 служители са приели предложението на ръководството на БДЖ да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда. Трудовите възнаграждения, в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност. Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството.

Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 – 24 млн. лв. годишно.

Вече са в сила и новите цени на билетите за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация. Увеличението на цените за тази по-висока категория влакове е средно с 15% от досегашната цена на билетите за бързите влакове със задължителна резервация.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ