Стопанската камара готви професионални стандарти за 140 длъжности

Стопанската камара готви професионални стандарти за 140 длъжности

Пет от водещите компании за управление на човешки ресурси ще изготвят професионални стандарти за 140 длъжности от стратегическо значение в електрониката, електротехниката, туризма, металургията, мебелната промишленост, производството на храни и машини. Проектът се ръководи от Българската стопанска камара.

Заедно с браншовите камари и специално създадени секторни консултативни съвети, специалистите по човешки ресурси ще проучат подробно всички работни позиции в определените сектори, след което ще разработят компетентностни модели за всеки от тях.

Изискванията ще определят образователна степен, необходим опит, знания и умения, както и компетенциите, които гарантират успешното практикуване на дадена длъжност или професия.

Създаването на професионални стандарти до голяма степен ще оптимизира разходите за обучение и подбор на служители, убедени са специалистите.

Освен това, нормите ще бъдат синхронизирани с аналогични модели на общоевропейският пазар на труда, така че българските специалисти да работят на избрана от тях позиция без проблем във всяка европейска държава.

Предвижда се до 2013 година да бъдат въведени стандарти за над 400 длъжности в двадесет икономически бранша.

В рамките на проекта ще бъдат обучени и сертифицирани над 200 оценители на компетенции, а около 2000 ръководители на екипи и мениджъри ще бъдат консултирани по процесите, свързани с внедряване на компетентностния подход в управлението на човешките ресурси и оценката на трудовото представяне на техните служители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ