България

Политика

|

Общество

|

Шефът на ДКЕВР размисли за оставката

Шефът на ДКЕВР размисли за оставката

Шефът на ДКЕВР размисли за оставката

След разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова са се съгласили да подадат своите оставки, съобщиха от енергийното министерство. 

На брифинг в Министерски съвет вчера, министър Щонов обяви от името на служебното правителство, че са поискани оставките на шефа на ДКЕВР Боян Боев и двама членове на регулатора - Лилия Младенова и Еленко Божков. По-рано днес от регулатора обявиха категорично, че няма да бъдат подавани оставки, но след това явно е настъпил обрат в позицията.

Другият зам.-председател на ДКЕВР, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, все още не е оповестил своето решение. Поради съмнения за конфликт на интереси, служебното правителство смята за редно Еленко Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР, се посочва в официалното съобщение на енергийното министерство.

От ведомството отново напомнят един от основните мотиви на служебния кабинет за исканите оставки, а именно критиката от ЕС за явен конфликт на интереси с поименно посочване на членове на ДКЕВР. "Още през месец май 2013 г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе именно укрепване капацитета на ДКЕВР. Нещо повече – в свое писмо до българското правителство  от 4 април 2013 г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, „които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора“, се казва в съобщението на министерството.  "Служебното правителство е убедено, че екипът на ДКЕВР трябва да работи безпристрастно, ефективно, икономически обосновано и в полза на българските граждани.", гласи изявлението.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ