България е проучвала възможности за придобиване на дронове "Байрактар"

България е проучвала възможности за придобиване на дронове Байрактар

България е проучвала възможности за придобиване на дронове "Байрактар"

България е проучвала възможности за придобиване на турски дронове "Байрактар". Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, отбелязвайки че с турската страна е имало само среща, предава БНР

Турските дронове бяха предоставени на Украйна след началото на войната с Русия.

"Направихме среща със СЕО-то на "Байрактар". Предложиха ни информация, сътрудничество и коопериране, включително с български фирми, но е прекалено рано да говорим за този проект", добави министър Стоянов. 

По думите му са ясни фирмите, с които може да се говори. Стоянов определи като водеща страна САЩ. Проектът обаче все още е в етап проучване на пазара, уточни министърът на отбраната.

Покупка на дронове е в плановете на военните за модернизация до 2026 г. Той е оценен с възможен бюджет между 500 и 999 милиона лева.

"До края на годината ще бъде изпратено запитване за оферти (RFP) до договора за доставка на 3D-радари за армията. Офертата ще получат американски и европейски фирми, сред които е и "Локхийд Мартин". Проектът за радарите е свързан и с идването на новите изтребители F-16. Бюджетът за радарите е между 100 и 500 милиона лева", каза още министър Стоянов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ