Гешев привикан в парламента да докладва за експертизата на снимките от спалнята на Борисов

Гешев привикан в парламента да докладва за експертизата на снимките от спалнята на Борисов

Гешев привикан в парламента да докладва за експертизата на снимките от спалнята на Борисов

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията се събра извънредно след като по-рано през седмицата евродепутатът Томаш Здеховски изнесе данни по проверката за снимките и видеото с кюлчета и пари в чекмедже, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в резиденция „Бояна“.

На заседание на Комисията по бюджетен контрол на Европарламента, Здеховски съобщи, че снимките са манипулирани като се позова на резултати от петорна експертиза, извършена от българската прокуратура. Това веднага провокира реакция от правосъдния министър Надежда Йорданова, която настоя с тези резултати да бъдат запознати и българските депутати.

Главният прокурор Иван Гешев пристигна малко преди 12.00 ч. в парламента за изслушване от комисията. Той направи забележка, че е бил поканен в последния момент да се яви на днешното заседание. "Главният прокурор не е длъжен да се отзовава на подобни покани. Още повече, че пристигна вчера в 16 ч. Надявам се това да не е от липса на държавническо отношение", каза Гешев на влизане в парламента. Той напомни, че няма как да коментира конкретни дела, а може да говори само по конкретни политики пред Правната комисия. Отказа да отговори и на журналистически въпроси как становището на прокуратурата е стигнало до ЕП, как е било интерпретирано то и дали има разрешение от наблюдаващия прокурор да коментира темата пред депутатите.

За участие в заседанието са поканени да се включат евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов, които са правили частна експертиза на снимките и твърдят, че не са манипулирани. 

По-рано през седмицата Йончева отхвърли категорично, че съществува заключение за манипулация на снимките. "В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече – такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура", заяви тя.

ДПС и ГЕРБ обявиха за нелегитимно извънредното заседание на парламентарната Антикорупционна комисия. Депутатите от ДПС напуснаха заседанието на комисията. От ГЕРБ пък поискаха заседанието да бъде прекратено заради изначално сгрешена процедура по свикването му. Ана Александрова директно зададе въпроса защо това е по-важна тема от тази за снимки, на които се виждат премиерът в оставка Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова, намеквайки за близост между тях извън служебните отношения. Същият рефрен по-рано днес беше подет и от Десислава Атанасова след консултациите при президента.  „Тайна ли е или е истина, че премиерът в оставка Петков и началникът на кабинета му са в някакви отношения?”, попита Атанасова в контекста на направения от нея коментар, че "няколко фамилии управляват държавата като частната си фирма или стартъп компания, хора от приятелския кръг вземат решения и в Министерския съвет, и в Народното събрание, и в Министерството на финансите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ