МВР: Ако Божков се върне, ще бъде задържан

МВР: Ако Божков се върне, ще бъде задържан

МВР: Ако Божков се върне, ще бъде задържан

МВР ще изпълни задълженията си. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти по повод пуснатото по-рано днес от Васил Божков съобщение във фейсбук профила му, че днес се прибира в България.

"Запознати сме, МВР ще изпълни задълженията си. Това означава, че ще бъде посрещнат (б.а. Божков) и ще изпълним това, което следва да направим. Очаква се да бъде преведен при съответен прокурор, където евентуално ще се повдигат обвинения и ще се налага мярка за неотклонение", заяви вътрешният министър.

И от прокуратурата коментираха пред БНР, че ако Божков се завърне този след обед в България, той трябва незабавно да бъде задържан от Гранична полиция.

След като в началото на 2020 година напусна страната, малко преди да стане обект на поредица от разследвания, за него беше издадена международна  заповед за издирване. По силата на тази заповед Божков трябва да бъде задържан да 72 часа по обвинението за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности.

Гранична полиция трябва да извърши незабавно ареста, ако Васил Божков кацне днес в София, коментираха от прокуратурата за БНР.

Ако Божков действително се върне, 72 часа след като му бъдат повдигнато обвинение в присъствието на адвокат, в Софийския градски съд ще бъде внесено искане за постоянно му задържане, допълват от държавното обвинение.

Обвиненията срещу Божков включват: ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др.

След бягството си в Дубай Божков нееднократно с постове твърдеше, че е бил подлаган на системен рекет от властите и настояваше, че ще докаже думите си с доказателства и документи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ