Отпускат 80 млн. лв. за хотелите с бежанци след протест на собственици

Отпускат 80 млн. лв. за хотелите с бежанци след протест на собственици

Отпускат 80 млн. лв. за хотелите с бежанци след протест на собственици

80 млн. лв ще бъдат изплатени на хотелиерите, които са приютили украински бежанци. Това съобщи премиерът Кирил Петков преди началото на редовното правителствено заседание. „Искам да поздравя вицепремиера Калина Константинова, както и министъра на туризма Христо Проданов, че средствата за хотелиерите ще бъдат изплатени. Днес ще се приеме 80 млн. лв. европейски средства да бъдат платени за украински бежанци. Когато говорим как държавата помага - ето така помага. Даваме пари на българските хотелиери, финансирани от европейските програми, обощи премиерът. Във вторник хотелиери и украински бежанци, настанени в хотели в "Слънчев бряг", блокираха за кратко кръговото кръстовище на входа на Равда.

По думите на хотелиерите част от средствата за март и април не са получени, както и сумите за май. Те заявиха още, че и тези, които се дължат по новата програма от 1 юли, също се чакат. От Бургас министърът на туризма в оставка Христо Проданов обяви, че тази седмица трябва да бъдат изплатени всички средства за май по първата програма. Веднага след това ще бъдат стартирани и плащанията по новата. Междувременно вицепремиерът в оставка Калина Константинова внесе за гласуване в МС напълно обновен и детайлен оперативен план за временна закрила, съобщи пресслужбата на правителството.

„Още в първите дни на нашето управление бяхме поставени в ситуация, в която България започна да посреща невиждана по мащаб бежанска вълна. За съжаление, установихме, че съществуващият план отпреди години е неприложим. В същото време границите на България преминаваха десетки хиляди хора, бягащи от война, над 30% от които бяха деца. Въпреки трудностите, ние предоставихме 100% временна закрила на всеки, който я потърси. Заедно с екипа на Оперативната координационна група на практика изградихме един изцяло нов свят, за да се справим с толкова тежка ситуация, в която имаше всички предпоставки за тежка хуманитарна криза. В новия план за временна закрила са разписани всички успешни практики, процеси и стандарти, които разработи нашият екип през последните пет месеца. Целта на този документ е да послужи на всички институции, които ще поемат отговорността оттук насетне за хората с временна закрила“, коментира пред членовете на Министерския съвет Калина Константинова.

В Плана се предвижда за кризисна ситуация да се приема, „когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница“. Разписан е и ясен списък на заложените функции и задачи, условията и реда за ресурсно осигуряване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили временна закрила.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ