Майк Помпео от София: България може да бъде енергиен хъб за Източна Европа

Майк Помпео от София: България може да бъде енергиен хъб за Източна Европа

Майк Помпео от София: България може да бъде енергиен хъб за Източна Европа

Бившият държавен секретар на САЩ по време на управлението на Доналд Тръмп - Майк Помпео, вижда България като енергиен хъб, който може да гарантира сигурността на Източна Европа. "Само защото не се подадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ", заяви политикът, който днес е в София по покана на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Помпео изнесе едночасова лекция пред членовете на КРИБ на тема „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“.

Конгресменът заклейми руската инвазия в Украйна и посочи, че енергийните източници са най-силният инструмент на Москва, предаде БТА.

"Потребявате 3 млрд. куб. м, а стоите върху 500 млрд.", каза той и призова да не се позволява забрана за добива му. По думите му, фракингът е много по-екологично щадящ, отколкото добивът на нефт в Русия. 

Помпео подчерта още, че България може да има важна роля във възстановяването на Украйна и припомни, че страната ни е на 500 км от войната. "Като суверенна и свободна страна трябва да прецените какви трябва да са отношенията ви с Русия - това е сърцевината на българската икономика.

Американският политик и дипломат е 70-я държавен секретар на САЩ, служил на страната от 26 април 2018 г. до 20 януари 2021 г. Той е бивш офицер от армията на САЩ и директор на ЦРУ в периода януари 2017 г.- април 2018 г.

Преди да се присъедини към администрацията на Доналд Тръмп, Помпео е конгресмен от 4-ти окръг на Канзас за четвърти мандат, член е на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, както и в Комисията по енергетика и търговия.

Преди да стане конгресмен Майк Помпео основава Thayer Aerospace и става неин главен изпълнителен директор повече от десетилетие. По-късно заема поста президент на Sentry International, компания за производство, дистрибуция и обслужване на оборудване за нефтени находища.

Помпео завършва първи в класа си Военната академия Уест Пойнт през 1986 г. и е служил като офицер от кавалерията, патрулиращ покрай Желязната завеса преди падането на Берлинската стена. Той също е служил във 2-ри ескадрон, 7-ми кавалерийски в Четвърта пехотна дивизия на американската армия.

След като напуска активната военна служба завършва Юридическия факултет на Харвард, след като е бил редактор на Harvard Law Review.

Майк Помпео е роден на 30 декември 1963 г. в Ориндж, Калифорния. Женен е за Сюзън Помпео и има един син Ник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ