Втори ден вълна от заплахи към учебни заведения в страната. Прокуратурата започна разследване за тероризъм (обзор)

Втори ден вълна от заплахи към учебни заведения в страната. Прокуратурата започна разследване за тероризъм (обзор)

Втори ден вълна от заплахи към учебни заведения в страната. Прокуратурата започна разследване за тероризъм (обзор)

Прокуратурата се самосезира за бомбените заплати, отправени до училища в София и страната по мейл и ще проверява дали те са изпратени с цел всяване на смут. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура и обясниха, че разследването се води за тероризъм.

Втори ден продължава вълната от заплахи към учебни заведения в цялата страна. До този момент 25 училища и един университет в София са получили заплахи за взривни устройства, съобщи днес пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова

Тя обясни, че при всеки от случаите се работи по протоколите, които са налични, тоест директорите преценяват първо да информират полицията веднага, тя да даде указания и вече да преценят дали да евакуират учениците и студентите. Повечето училища днес са взели решение за евакуиация на децата, за да не се поемат излишни рискове, добави Фандъкова. "Чух министъра на вътрешните работи, който увери, че това са заплахи, които целят по-скоро сплашване", отбеляза столичният кмет, цитирана от БТА.

И днес бяха подадени десетки сигнали за взривни устройства, поставени в училища в София, Плевен, Сливен и Бургас. През вчерашния ден също бяха подадени сигнали за взривни устройства в училища в София, Варна и Бургас.

102 са сигналите за взривни устройства в учебни заведения

общо към момента по информация на МВР, уточни от Пловдив, където бе на посещение главният секретар на министерството. Малко по-рано министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че целта на зловещите анонимни заплахи е по-скоро за всяване на смут, а не реална опасност от атентати.

Няма опасност за провеждането на предстоящите извънредни парламентарни избори заради бомбените заплахи, отправени към български училища, увери главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той поясни, че до два дни ще бъде създадена специална процедура за реакция по време на вота, ако има сигнали за взривни устройства в избирателните комисии.  Заподозрян към момента е само един извършител, който живее зад граница, добави той.

Държавното обвинение образува досъдебно производство за престъпление против републиката по чл. 108а от НК (тероризъм).

Разследването се провежда от следовател в отдел „Следствен“ на СГП под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор от СГП, уточняват от прокуратурата.

В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата, са предадени с целта по чл. 108а от НК.

Софийска градска прокуратура работи съвместно с всички компетентни служби. Събират се доказателства по реда на НПК с цел установяване на източника на сигналите за атака. Разследването по случая продължава, уточняват от държавното обвинение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ