Избягват увеличение на тока с промени в Закона за енергетиката

Избягват увеличение на тока с промени в Закона за енергетиката

Избягват увеличение на тока с промени в Закона за енергетиката

Нова промяна в Закона за енергетиката се налага, за да не се стигне до повишаване на цената на тока. Това каза в интервю за БНР зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов от ГЕРБ.

Предложението предвижда, освен производителите на ток, вече и Електроенергийният системен оператор, и „Булгартрансгаз” да внасят 5 на сто от печалбата си във фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Целта е да не се стига до увеличение на таксата „задължение към обществото”, която е част от крайната цена на тока. Ако тази мярка не даде резултат, може да се наложат още законови промени, посочи Валентин Николов.

„Ако сега вземем тази мярка, с цел да не повишаваме цената на тока, може би следващата мярка ще бъде по някакъв начин да търсим премахване на такса пренос за износа на ток, за да можем да го стимулираме, така че да може тези дружества да не претърпят финансови загуби”, обясни Николов.

По думите му законовата мярка има значение и за енергийно бедните

„Ако не приемем този закон, който днеска сме предложили, то, в този случай енергийнобедните ще станат доста повече и ще трябва да се компенсират с повече пари”, подчерта Николов.

Следобед министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще представи критериите за енергийна бедност, според които да се осигурява социална защита при пълната либерализация на пазара. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ