Промените в закона за ДДС няма да вдигнат цените на горивата

Промените в закона за ДДС няма да вдигнат цените на горивата

Промените в закона за ДДС няма да вдигнат цените на горивата

Цената на горивата няма да се увеличи заради новите мерки срещу ДДС измамите с течни горива, заяви за БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Вчера финансовото министерство публикува предложение за промени в Закона за ДДС, според което търговците на течни горива, които нямат онлайн връзка с Агенция „Митници” или Националната агенция за приходи, трябва да дават обезпечение, което е в рамките на 20 на сто от данъчната основа за доставяните от тях горива, но не по-малко от 50 хил. лв. Задължението за предоставяне на обезпечение ще възниква, когато общата сума на доставките на течни горива надвишава 25 хил. лв.

„Аз не смятам, че ще има някакъв сериозен ефект върху цената на горивата в страната. Дали ще изчезнат фирми, не може да се каже, но ако изчистването на пазара води до изчезването на кухи фирми, то това никак не би било лошо”, подчерта Бенчев.

Той е категоричен, че мярката, предлагана от финансовото министерство, е правилна и тя ще удари фирми, които са в сивия сектор.

„Фиктивен износ на стоки. Вкарват горива, например от други страни-членки на ЕС, те изчезват някъде на територията на страната чрез прехвърляния или просто фиктивно се изнасят и се реализират на някакви обети, незаконни, на територията на страната”, обясни най-разпространената схема Светослав Бенчев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ