Путин предупреди европейските лидери за газова криза

Путин предупреди европейските лидери за газова криза

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати предупредително писмо до 18 европейски лидери. Сред тях е и българският премиер Пламен Орешарски. Писмото бе публикувано във в. „Российская газета”.

В документа Путин подчертава, че доставките на газ към Европа може да спрат, ако Украйна не изплати дълговете си за вече доставената суровина към РФ.

Писмото е изпратено след срещата на Путин с руското правителство в сряда. Тогава президентът обяви, че засега Москва няма да спира газа за Украйна. Дългът на Киев възлиза на 2,2 милиарда долара, по данни на “Газпром”. Същевременно Путин предупреди, че неразплащането от страна на Украйна не може да продължи до безкрайност.

В писмото си до лидерите от ЕС руският президент изразява “изключително безпокойство” от ситуацията и подчертава, че решението с дълговете не може да се отлага.

Той отправя няколко предложения за спешни мерки за решение на проблема. Сред тях са незабавните консултации с министрите на икономиката, финансите и енергетиката от ЕС, за да се подготвят съгласувани действия за стабилизирането на украинската икономика и обезпечаването на доставките и транзита на руски газ.

Според Путин Русия е готова да участва в процеса на стабилизиране и възстановяване на украинската икономика, но не едностранчиво, а според равнопоставени с европейските партньори условия. Той изтъква, че Русия дълго време е понасяла сама големи загуби заради инвестициите си в страната и критикува Европа, че се отстранява от разрешаването на икономическата криза в Украйна. Това според него не оставя на Русия друга алтернатива, освен да действа с твърда ръка.

Писмото е изпратено до лидерите на България, Молдова, Румъния, Турция, Унгария, Словакия, Словения, Македония, Чехия, Полша, Франция, Германия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Гърция, Сърбия, Австрия и Италия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ