Строителството на газовата връзка с Гърция започва наесен

Строителството на газовата връзка с Гърция започва наесен

Строителството на газовата връзка с Гърция започва наесен

Строителството на интерконектора България-Гърция започва през октомври 2016 г. Това съобщи пред „Фокус“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Той ще бъде въведен в експлоатация през втората половина на 2018 г.”, уточни министърът. Тя добави, че към настоящия момент се извършват пазарни тестове, като се очаква проектът да бъде завършен през март.

„Безспорно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е основен приоритет на българското правителство в енергийния сектор и ние работим много интензивно в тази посока. Изграждането на тази инфраструктура ще ни даде възможност на практика да диверсифицираме и източниците, и маршрутите на газ, което ще гарантира две неща. Първото е сигурност на доставките, а второто – конкурентна цена. Така че, нашият основен приоритет е насочен в тази посока”, подчерта Петкова.

На 10 декември подписахме окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконектора Гърция-България. Това е един изключително важен стратегически проект не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа”, каза министърът.

„По отношение развитието на проекта има одобрена пътна карта, както и подписано окончателно инвестиционно решение”, каза още енергийният министър Теменужка Петкова.

„Очаква се през втората половина на тази година да бъде готова и интерконекторната връзка с Румъния”, каза още Петкова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ