Азербайджан е доставил на България, Италия и Гърция почти 20 млрд. куб. м газ за 2 г.

Азербайджан е доставил на България, Италия и Гърция почти 20 млрд. куб. м газ за 2 г.

Азербайджан е доставил на България, Италия и Гърция почти 20 млрд. куб. м газ за 2 г.

От 31 декември 2020 г. Азербайджан е изнесъл повече от 19,4 милиарда кубически метра газ за Европа чрез Трансадриатическия газопровод (TAP), съобщи министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов в социалните мрежи.  Доставките за Европа - Италия, Гърция и България - започнаха на 31 декември 2020 г., обемът на доставките през 2021 г. възлиза на 8,2 милиарда кубически метра. През 2022 г. обемът на износа се предвижда на ниво 22-23 млрд. куб. м, в това число за Европа - 11,3 млрд. куб. м, през 2023 г. - на ниво 24 млрд. куб. м, в това число за Европа – не по-малко от 11,6 млрд. куб. метра. 

Още през миналата година Азербайджан увеличи износа на газ със 17,4% за периода януари-октомври 2022 г. до 18,2 милиарда кубически метра, съобщи тогава Парвиз Шахбазов.

Шахбазов писа тогава в Twitter, че за 10 месеца износът на азербайджански газ за Европа е възлязъл на 9,3 милиарда кубически метра, или 51% от всички доставки от Азербайджан. Доставките на газ за Турция тогава възлизаха на 6,9 милиарда кубически метра (38% от общия износ), за Грузия - 2 милиарда кубически метра (11% от общия износ).

Междувременно експерти очакватда има ревизия надолу на цената на газа. Топлото време най-вероятно ще се отрази и през следващия месец. Начинът, по който се формира цената зависи от това как „Булгаргаз” купува цената на газа на международния пазар. Това заяви в пред Нова нюз експертът Констанца Рангелова. В Полша и в Германия има голям интерес частници да инвестират в термопомпи. Има много какво да направим в България за да се помага на хората да инвестират в такива мерки. По-удачно е да се измисли схема, в която да се инвестира в енергийна ефективност, добави Рангелова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ