Брюксел се готви да лимитира потреблението на газ в страните от ЕС

Брюксел се готви да лимитира потреблението на газ в страните от ЕС

Брюксел се готви да лимитира потреблението на газ в страните от ЕС

Европейската комисия подготвя нови извънредни правомощия, за да принуди страните от ЕС да намалят потреблението си на газ, ако блокът е изправен пред драстично намаляване на доставки през следващите месеци. Очаква ЕС да излезе официално с предложението в сряда, пише POLITICO.

Съгласно новите мерки Комисията може да изисква обвързващи съкращения на потреблението на газ в случай на извънредна ситуация, като например спиране на руския газ.

Планът идва на фона на предупрежденията, че руският президент Владимир Путин използва доставките на газ за ЕС като отмъщение за санкциите, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна. Руският износител на газ „Газпром” вече прекъсна или ограничи доставките за клиенти в 12 страни. Съществуват и опасения, че Кремъл няма да пусне отново газопровода „Северен поток” на 21 юли, който бе спрян за рутинна поддръжка миналата седмица.

Страните от ЕС работят за увеличаване на запасите си от газ в подготовка за зимата. В понеделник директорът на Международната енергийна агенция Фатих Бирол предупреди, че блокът трябва значително да намали потреблението на природен газ това лято, за да се подготви за зима без руски газ.

Планът на Комисията за ограничаване на потреблението включва правен механизъм, който ще позволи на страните да решат дали да приемат мерките с гласуване с квалифицирано мнозинство. Това на практика би заобиколило решението на Европейския парламент и би лишило всяка отделна страна от възможността да наложи вето на плановете.

Целта е да се получи одобрение на ниво държава за плана на извънредната среща на Енергийния съвет на 26 юли, обясниха трима дипломати пред POLITICO, въпреки че дебатът все още продължава и плановете не са финализирани.

Дискусиите са съсредоточени върху изискването страните да свият с 5 до 20% потреблението на газ от есента до пролетта на следващата година. Запознати обаче предричат, че вероятно ще се стигне до споразумение за 10-15%-но намаление.

Ако бъдат одобрени, правилата ще позволят на Комисията да задейства задължителните съкращения на потреблението сама или при поискване от поне две държави.

Първият дебат по предложението ще се състои на среща с генералния директор на Комисията по енергетиката Дите Юул-Йоргенсен в сряда, като бързо ще последва техническа работа по правния текст, твърдят източниците на вестника. Голямото предизвикателство няма да бъде в техническото изготвяне, а във включването на онези страни, които не са толкова уязвими от прекъсването на руския газ.

ЕК отказа коментар на този етап.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ