Синдикатите в парламента на среща с ГЕРБ-СДС за въглищните централи

Синдикатите в парламента на среща с ГЕРБ-СДС за въглищните централи

Синдикатите в парламента на среща с ГЕРБ-СДС за въглищните централи

Проекторешение на парламента, с което да се гарантира, че затварянето на въглищните централи в Маришкия басейн през 2025 г.  няма да се случи представиха от депутатите от ГЕРБ- СДС на среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ в Народното събрание днес.

В  проекторешението е записано, че парламентът задължава Министерския съвет (МС) да промени Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в част „Енергетика“, съобщи депутатът от  ГЕРБ- СДС Делян Добрев. Предвижда се  още  правителството, чрез вицепремиера по управление на европейските средства и министъра на енергетиката в срок от 31 януари 2023 г. да предприеме необходимите действия за отпадане на поетия ангажимент за отпадане на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% до края на 2025 г., вземайки изходните нива от 2019 г. 

"Обективните обстоятелства, свързани с трудностите в резултат на високите цени на енергията и опасенията по отношение на енергийната сигурност, извели на преден план прекомерната зависимост на ЕС от вноса на газ, нефт и въглища, налагат някои от реформите и инвестициите в ПВУ да бъдат изменени, така че да допринесат в по-пълна степен към ускоряване на прехода към чиста енергия и постигане на по-устойчива енергийна система и истински енергиен съюз“,  пише в мотивите към проекторашението, представено от ГЕРБ- СДС.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров гарантирането на живота на въглищните централи е изключително важно. Трябва да се анализират сценариите за енергийния преход и какви са възможностите за законодателни промени, как в дългосрочен план да изглеждат отпадналите мощности,обясни Димитров.  България трябва да заяви пред Европейската комисия, че не сме готови да изпълним поетите ангажименти по ПВУ за енергетиката, коментира  президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов .

По време на срещата си с депутатите от ГЕРБ-СДС, синдикатите настояха отново да се запише дефиниция за енергийна бедност.

"Всички мерки, които са записани в ПВУ по затварянето на топлоелектрическите  централи в  Маришкия басейн,  са поети ангажименти от страна на България. Това, което възнамеряваме, е поне част "Енергетика" от Плана за възстановяване и устойчивост да бъде предоговорена", коментира междувременно  в  парламента вицепремиерът Христо Алексиев.

Според  него вече сме стартирали такива разговори с Европейската комисия. Самата комисия осъзнава, че специално в част "Енергетика" ПВУ  наистина трябва да бъде модифициран. За това настояват и други държави, обясни Алексиев.

Припомняме,че България пое ангажимента в Плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от производство на електрическа енергия с 40% до 2026 г. при базова година 2019 г. и последващо поетапно затваряне на въглищните централи до 2038 г.

От ГЕРБ обвиниха  бившия вицепремиер Асен Василев като преговарящ, че искал да затвори тецовете в Маришкия регион, да остави 20 000 души на улицата и да свие БВП с 4%.

Василев  пък опонира, че става въпрос за намаляване на мощности, като подчерта, че ТЕЦ-овете в "Марица Изток" трябва да работят максимално дълго.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ