Канада и САЩ дават на Украйна 6 млн. долара за ядрена безопасност

Канада и САЩ дават на Украйна 6 млн. долара за ядрена безопасност

Канада и САЩ дават на Украйна 6 млн. долара за ядрена безопасност

Канада и САЩ предоставиха 6 млн. щ. долара за изпълнението на редица проекти за подобряване на ядрената безопасност в Украйна. Това съобщиха от Постоянната мисия на Канада в ООН, предаде Ukrinform.

„За да подпомогне укрепването на ядрената безопасност в Украйна, Канада предостави 1 млн. долара на МААЕ за укрепване на сигурността, безопасността и предпазните мерки в украинските ядрени съоръжения. Държавният департамент на САЩ ще осигури 5 млн. долара на страната, за да открие и реагира на незаконния ядрен трафик на нейна територия “, уточниха от Мисията на Канада в ООН.

Дипломатите подчертаха, че продължаващата окупация на АЕЦ „Запорожие” „излага на риск населението на света“.

„Продължаващата дестабилизация от страна на руските сили не само увеличава риска от злополука или неволна повреда, но също така увеличава възможността за отклоняване на ядрен материал“, се подчертава в изявлението.

В сряда генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси изрази загриженост относно ситуацията в АЕЦ „Запорожие”, която беше превзета от руската армия. Според него там са били нарушени мерките за ядрена безопасност, тъй като съоръжението е в зона на активни военни действия и е била обстрелвана в началото на руското нахлуване в Украйна.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ