Някои петролни и газови компани изплащат дивиденти като за цяла година в рамките на един ден

Някои петролни и газови компани изплащат дивиденти като за цяла година в рамките на един ден

Някои петролни и газови компани изплащат дивиденти като за цяла година в рамките на един ден

Някои петролни и газови компании имат токова много пари в момента, че изплащат дивиденти като за цяла година само в рамките на един ден, а по някога сумите са дори по-големи, пише Блумбърг.

Докато докладва финансовите си резултати за второто тримесечие в четвъртък, ConocoPhillips информира инвеститорите, че ще им плати 1,40 долара на акция като специален дивидент на 14 октомври. За контекст, тази сума е почти три пъти по-голяма от редовния тримесечен дивидент от 0,46 долара за акция, като акционерите ще получат както редовния, така и специалния дивидент. Наградата за акционерите идва на фона на цялото тримесечие с цени на суровия петрол от около 100 долара на барел.

По подобен начин Tourmaline Oil Corp. ще възнагради своите инвеститори тримесечие на високи цени на газа. Компанията обяви специален дивидент от 2 канадски долара на акция на 12 август – сума, която почти два пъти по-висока от тази на редовните плащания на дивиденти за цялата година. Това е третият такъв специален дивидент от Tourmaline през тази година.

Енергийната индустрия в момента е „счупен банкомат, който бълва пари и няма достатъчно хора наоколо, които да ги приберат“, каза Рафи Тахмазян, старши мениджър на портфолио в канадската инвестиционна фирма Canoe Financial.

Тахмазян очаква да види повече инвеститори да се насочат към енергийните компании на фона на големите им парични печалби. Големите изплащания биха могли дори да стимулират представянето на енергийните акции тази година. Нарастващите цени на петрола, изплащането на дълга и обратното изкупуване на акции помогнаха за повишаване на възвръщаемостта на S&P 500 Energy Index от началото на годината до 31%, което е с 44 процентни пункта по-добър резултат от този на по-широкия индекс S&P 500.

Все повече компании се присъединяват към тази тенденция. Голямата петролна и газова фирма Canadian Natural Resources обяви в четвъртък специален дивидент от 1,50 канадски долара на акция, който трябва да бъде изплатен на 31 август. Наградата е двойно по-голяма от редовния тримесечен дивидент на компанията от 0,75 канадски долара. В петък EOG Resources Inc. също обяви специален дивидент от 1,50 долара на акция - два пъти повече от собствения си редовен тримесечен дивидент. Специалният дивидент вероятно ще бъде изплатен на 29 септември.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ