Петролът поскъпна на фона на опасенията за доставките*

Петролът поскъпна на фона на опасенията за доставките*

Петролът поскъпна на фона на опасенията за доставките*

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник на фона на нарастващите опасения за затягане на доставките за Европа, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,37 долара, или 1,30%, до 106,5 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,26 долара, или 1,30%, до 97,96 долара за барел. Предходната сесия цените на двата бенчмарка се повишиха с около 2%.

Русия затегна газовия си натиск върху Европа в понеделник, след като „Газпром“ заяви, че доставките през „Северен поток 1“ за Германия ще намалеят до едва 20% от капацитета на газопровода.

Намаляването на доставките от Русия ще остави страните неспособни да изпълнят целите си за запълване на газовите хранилища преди началото на зимния сезон. Германия е изправена пред потенциално нормиране на газа за индустрията, за да гарантира, че има достатъчно синьо гориво, за да стопли гражданите си през зимните месеци.

Това може да накара крайните потребители да заменят потреблението си на газ с петролни продукти и дизел. Това обаче също носи рискове, тъй като Русия доставя и по-голямата част от дизеловото гориво в региона и цените за шофьорите, чиито превозни средства ползват дизел, се очаква да се повишат.

„По-високите цени на газа, предизвикани от свиването на доставките от Русия, могат да доведат до допълнително преминаване към суров петрол и да подкрепят цените му“, каза Хироюки Кикукава, генерален мениджър на изследванията в Nissan Securities.

Доставките на суров петрол, петролни продукти и газ в Европа бяха нарушени от комбинация от западни санкции и спорове за плащания с Русия след нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари, което Москва нарича „специална военна операция“.

Въпреки това, спадащото търсене поради неотдавнашните високи цени на суровината и очакванията за увеличение на лихвените проценти в Съединените щати оказват натиск върху цените.

Очаква се централната банка на САЩ да повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта в края на двудневната си среща в сряда. Това увеличение може да намали икономическата активност и по този начин да повлияе върху растежа на търсенето на гориво.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ