Петролът поскъпна в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Петролът поскъпна в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Петролът поскъпна в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда, след като вчера сортът Брент завърши сесия под 100 долара за барел за първи път от месец април, предаде Ройтерс.

Към 9:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,70 долара, или 0,70%, до 100,2 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,56 долара, или 0,58%, до 96,40 долара за барел.

Инвеститорите се разделят с петролни позиции поради опасения, че агресивното повишаване на лихвените проценти в опит за охлаждане на инфлацията ще предизвика икономически спад, който ще удари търсенето на петрол. Цените на двата сорта паднаха с повече от 7% във вторник на фона на нестабилна търговия.

Друго безпокойство е, че повишаването на лихвените проценти в САЩ ще тласне нагоре долара, което прави петрола по-скъп за притежателите на други валути. Във вторник индексът на долара, който проследява зелените пари спрямо кошница от шест валути, също се покачи до 108,56 пункта - най-високото му ниво от октомври 2002 г.

„Страхове от рецесия продължават да тежат на пазара, докато силата на щатския долар и ръста на броя на заразените с COVID-10 в части от Китай със сигурност не помагат“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING.

Стивън Инес, управляващ партньор на SPI Asset Management, посочи очакваните данни за инфлацията в САЩ като фактор, който ще повлияе на цените. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват инфлацията в САЩ да се е ускорила с 1,1% на месечна и 8,8% на годишна база

Подновените мерки срещу COVID-19 в Китай също натежаха на пазара. Множество градове във втората по големина икономика в света приеха нови ограничения, от спиране на бизнеси до по-широки блокирания, в опит да обуздаят новите инфекции от силно заразен подвариант на вируса.

Според данните на Американския петролен институт, запасите от суров петрол в САЩ са се повишили с около 4,8 млн. барела през седмицата до 8 юли. Запасите от бензин са нараснали с 3 млн. барела, а тези от дестилати – с около 3,3 млн. барела.

Междувременно пазарът следи отблизо посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Близкия изток, където се очаква той да поиска от Саудитска Арабия и други производители от Персийския залив да увеличат добави на петрол, за да помогнат за стабилизиране на цените.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ