Total започва сондиране в „Хан Аспарух” в началото на 2016 г.

Total започва сондиране в „Хан Аспарух” в началото на 2016 г.

Total започва сондиране в „Хан Аспарух” в началото на 2016 г.

Ако открием петрол и газ в българския шелф на Черно море и преминем към фаза добив, тогава ще има работни места за българските кадри. Това заяви пред БГНЕС Кзавие Фожрас, управител на „Тотал Е&П България Б.В. – клон България".

„Надяваме се да започнем сондирането в блок „Хан Аспарух” през февруари следващата година", посочи Фожрас и уточни, че „сондажният прозорец е много голям. „Не можем точно да кажем на коя дата ще пристигне сондажният кораб, но сме казали, че искаме той да пристигне от февруари до май",  допълни той..

Граничното проучване означава, че за пръв път ще се сондира дълбоководието на България, но от Total са оптимисти и се надяват да открият достатъчно въглеводороди – било то нефт или газ.

„Когато намерим или ако намерим въглеводороди, трябва да бъдат направени много проучвания преди ние да вземем решение, за да започнем търговски добив. Когато ние вземаме решение за развитие на такива ресурси и се надявам това да се случи в България, тогава нашата цел ще бъде да наемем най-много местни специалисти", обясни управителят на „Тотал Е&П България Б.В. – клон България".

В момента компанията се подготвя за сондажната кампания, провеждат се търгове за сондажния кораб и за логистичната база, предстоят и други търгове през следващите седмици.

На въпрос дали блоковете „Силистар" и „Терес" в Черно море представляват интерес за Total, Фожрас отговори, че първо ще видят какви са условията, но със сигурност ще разгледат данните най-вече в светлината на това, което вече компанията прави в „Хан Аспарух". Той също така уточни, че решенията ще бъдат взети на ниво главен офис и всичко ще бъде сравнено с интересите, които Total е на четвърто място в света по добив на въглеводороди. През 2013 г. оборотът й възлиза на 171,65 млрд. евро, а чистата печалба – 8,44 млрд. евро. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ