Урсула фон дер Лайен идва у нас за откриване на газовата връзка с Гърция

Урсула фон дер Лайен идва у нас за откриване на газовата връзка с Гърция

Урсула фон дер Лайен идва у нас за откриване на газовата връзка с Гърция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига у нас в събота за откриването на връзката между газопроводите на нашата страна и Гърция. За визитата съобщи самата Фон дер Лайен при откриването на сесията на ЕП на 19 септември, а днес посещението бе официално потвърдено и от говорител на ЕК.

Тя идва у нас по покана на президента Румен Радев, който, според разпространено по-рано съобщение на пресцентъра на "Дондуков" 2 ще бъде домакин на церемонията за въвеждането в експлоатация на интерконектора Гърция-България.

Капацитетът на газовата връзка е три милиарда кубически метра газ на година, а с пускането ѝ в експлоатация ще започнах и реалните дотавки н азерски газ, което е от съществено значение за гарантиране на поне една трета от газовите доставки от годишното общо потребление на страната. На азерския газ се разчита и за формирането на по-поносими цени за потребителите на синьо гориво от бита и промишлеността.

Общата стойност на съоръжението е над 240 млн. евро, от които ЕК предостави безвъзмездно на България през 2010 г. за предпроектни проучвания 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ