Орбан: Европа се простреля в гърдите със санкциите против Русия

Орбан: Европа се простреля в гърдите със санкциите против Русия

Орбан: Европа се простреля в гърдите със санкциите против Русия

Европейският съюз се „простреля в гърдите“ с необмислените икономически санкции срещу Русия, които, ако не бъдат отменени, рискуват да унищожат европейската икономика, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предава Ройтерс.

Доставките на природен газ в Европа намаляха, а разходите за гориво скочиха, след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г. Последвалите санкции поставиха пред страните от Стария континент предизвикателствата да попълнят своите запаси и да осигурят алтернативни доставки.

Поскъпването на газа и електричеството принуди Орбан да отмени наложения таван за цените на комуналните услуги за домакинствата с по-високи от средните за страната разходи в сряда. Отмененото решение е признавано за една от най-типичните му икономически политики.

„Първоначално мислех, че ние само сме се простреляли в крака, но сега е ясно, че европейската икономика се е простреляла в гърдите и не ѝ стига въздухът“, заяви в интервю Орбан пред общественото радио.

Унгарският премиер каза, че Украйна се нуждае от помощ, но европейските лидери трябва да преразгледат стратегията си, тъй като санкциите нанесоха големи щети на европейската икономика, без да отслабят Русия или да доведат до каквото и да е решение на продължаващата месеци война.

„Санкциите не помагат на Украйна, обаче те са вредни за европейската икономика и ако продължава така, те ще убият европейската икономика“, казва Орбан. „Това, което виждаме сега, е непоносимо.“

Той настоява, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат преразгледани.

Без ограниченията на цените, премахнати в сряда, които ще доведат до поскъпване на енергията за домакинствата с потребление над средното за страната, целият режим за таван на цените на комуналните услуги ще трябва да бъде отменен, заяви премиерът на Унгария.

Икономисти от финансовата компания „Морган Стенли“ излязоха с данни, които сочат, че промените в политиките на унгарското правителство може да добавят 1,5 % към инфлацията, която бележи връх за последните две десетилетия, допълнително изострена от слабия форинт (унгарската валута).

Преди изборите в Унгария през април тази година, на които Орбан беше преизбран, икономисти изчисляват, че тавана на цените на комуналните услуги ще струва до 1,5 трилиона форинта (3,7 милиарда долара), които заедно с набор от мерки, подобрили имиджа на Орбан преди вота, повишиха бюджетния дефицит.

Унгарският министър-председател е изправен пред едно от най-големите си предизвикателства, откакто пое властта през 2010 г. с рекордно висока инфлация, извънредно ниски стойности на форинта и риск от ограничаване на средствата от еврофондовете, заради спорове с Брюксел.

Другата мярка, предприета от управлението на Орбан тази седмица – увеличаване на данъците за стотици хиляди малки фирми, чиято цел е да овладее бюджетния дефицит, предизвика няколко протеста в столицата Будапеща.

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ