Полша, Литва и Естония ще получат 125 млн. евро в подкрепа на бежанците от Украйна

Полша, Литва и Естония ще получат 125 млн. евро в подкрепа на бежанците от Украйна

Полша, Литва и Естония ще получат 125 млн. евро в подкрепа на бежанците от Украйна

Трите страни - Естония, Литва и Полша, ще получат допълнителни 125 млн. евро чрез REACT-EU по линия на Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие. Портфейлът е определен за подкрепа на мигрантите от Украйна – за осигуряване на заетост и здравеопазване, уточниха от Европейската комисия.

В Естония 29,6 млн. евро ще бъдат инвестирани в болници, енергийна ефективност в домове и сгради за общи грижи и в осигуряването на ваксини срещу COVID-19.

61 млн. евро в Литва ще бъдат разпределени между заинтересовани страни, които осигуряват подслон, храна и защита на украинци; за възстановяване на здравния сектор след пандемията, за малки и средни предприятия (МСП), инвестиции в енергия от възобновяеми източници и мерки за заетост.

Полският регион Лодзкие ще получи 14 млн. евро за подкрепа на МСП, засегнати от прекъсването на бизнеса, вследствие на агресията на Русия срещу Украйна. Средствата също така ще подкрепят екологично чист транспорт, както и мерки за смекчаване на замърсяването. За регион Великополска са предвидени 1,8 млн. евро за достъп до жилища и социална грижа на украински мигранти. Куявско-Поморски регион ще разчита на 2,4 млн. евро за инвестиции във възобновяеми енергийни източници в обществени сгради и 1,8 милиона евро за укрепване на мерките, свързани главно със здравната и социална инфраструктура и социални услуги, както и за приемане на бежанци от Украйна.

REACT-EU вече отпусна през 2021 г. 40 млрд. евро за подпомагане на държавите членки, които се възстановяват от пандемията, инвестирайки в цифров и зелен преход. Комисията също е платила 4 милиона за инвестиране във ВЕИ и в обществени сгради, както и 1,8 млн. евро за засилване на мерките, свързани със здравната и социална инфраструктура и социални услуги, и за посрещане на бежанци от Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
С мъдър подход към емоциите
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна