Американската икономика изненада със силен ръст на новите работни места

Американската икономика изненада със силен ръст на новите работни места

Американската икономика изненада със силен ръст на новите работни места

Американската икономика е създала повече от очакваното работни места през месец юли, което може да се приеме за знак, че икономическото възстановяване не губи скорост, пише Си Ен Би Си.

Според данните на Бюрото по трудова статистика американската икономика е създала 528 хил. работни места извън селскостопанския сектор през месец юли, докато нивото на безработица е спаднало с 0,1% до 3,5%, връщайки се на 50-годишния си минимум, който бе достигна за последно през февруари 2020 г. Прогнозите на анализаторите, анкетирани от Dow Jones, бяха за съответно 258 хил. нови работни места и ниво на безработица от 3,6%.

Растежът на заплатите също се увеличи, тъй като средните почасови доходи скочиха с 0,5% за месеца и 5,2% спрямо същия период на предходната година. Тези резултати допринасят допълнително за така или иначе високата инфлация в страната. Анализаторите очакваха ръст от 0,3% на месечна база и 4,9% на годишна.

В по-широк план обаче докладът на Бюрото по трудова статистика показа, че пазарът на труда остава силен въпреки други признаци на икономическа слабост.

„Няма начин да вземем другата страна на това. За икономиката това е добра новина“ каза Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab.

Първоначално пазарите реагираха негативно на доклада, като фючърсите на Dow Jones Industrial Average се понижиха с повече от 200 пункта, тъй като търговците очакват силно противодействие от страна на Федералния резерв, който иска да охлади икономиката и по-специално разгорещения пазар на труда.

Икономистите смятат, че създаването на работни места ще започне да се забавя, тъй като Федералният резерв повишава лихвените проценти, за да охлади инфлацията, достигнала най-високото си ниво от повече от 40 години.

Големият брой работни места, съчетан с по-високите от очакваното увеличения заплатите, доведе до промяна в очакванията за увеличението на лихвите от Фед през септември. Търговците сега оценяват на по-висока вероятността от повишение с 0,75 процентни пункта на следващата среща, на централната банка, което би било третото поредно увеличение от такъв мащаб.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ