Бизнесът настоява за енергийни компенсации

Бизнесът настоява за енергийни компенсации

Бизнесът настоява за енергийни компенсации

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява за нови енергийни компенсации в отворено писмо до правителството и парламента в оставка.

„Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще плащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh”, алармират от организацията.

Сметките сочат, че надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв. „Това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци”, опасяват се от Асоциацията.

Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп в сравнение с април, пишат работодателите и предупреждават, че „предприятията не могат да генерират такива приходи, за да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика”.

От Асоциацията не крият разочарованието си, че са неглижирани писмата, разчетите и механизмите за компенсации, предлагани от тях. „Единственият резултат е гласуваната от Народното събрание актуализация на Държавния бюджет, чрез която беше планирана компенсация на ел.енергията над прага от 250 лв./МВтч. С тази изстрадана, но необходима стъпка обаче, не се изчерпаха отговорностите на държавата към икономиката и обществото”, категорични са от АОБР.

Работодателите смятат, че за да бъде приложен Законът за държавния бюджет, Министерският съвет трябва да приеме решение за определяне на допълнителните вноски във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, с които да се финансира програмата за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия за периода юли-декември 2022 г. Според тях липсата на такова решение възпрепятства сключването на договори между Министерството на енергетиката и търговците на електроенергия, което означава, че последните ще начислят в месечните фактури на небитовите потребители пълния размер на цената, без очакваната компенсация.

С други думи, посочват те в писмото, само след два работни дни – на 1 август, ще започне фактурирането и в тези фактури ще липсва компенсация, а записаната в тях цена ще бъде в пъти над икономически поносимата. След което ще последват ликвидни проблеми, несъстоятелност и фалити, безработица и обедняване на населението.

Работодателите настояват за спешно решение на МС за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите енергийни цени, да бъде обявена прогнозна цена за септември и да бъдат огласени предприетите мерки за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ