Goldman Sachs понижи прогнозата си за британската икономика след обрата в правителствената политика

Goldman Sachs понижи прогнозата си за британската икономика след обрата в правителствената политика

Goldman Sachs понижи прогнозата си за британската икономика след обрата в правителствената политика

Анализаторите от Goldman Sachs Group Inc. понижиха прогнозите си за растежа на икономиката на Обединеното кралство, след като миналата седмица премиерът Лиз Тръс отстрани Куаси Куартенг от поста финансов министър и даде заден за плана за отмяна на увеличението на корпоративния данък в страната, предаде Блумбърг.

„Предвид по-слабия импулс на растеж, значително по-строгите финансови условия и по-високия корпоративен данък от следващия април, ние понижаваме още повече нашите перспективи за растеж в Обединеното кралство и сега очакваме по-значителна рецесия“, се посочва в доклад на инвестиционната банка.

Годишната прогноза на Goldman за 2023 г. предвижда спад с 1% на брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство, като преди от банката очакваха понижение с 0,4%.

От Goldman Sachs обаче очакват основната инфлация в страната, в която не влизат волатилните цени на храните и енергията, да бъде по-ниска в края на 2023 г. Според новата прогноза тя ще достигне 3,1%, докато предходната оценка предвиждаше ниво от 3,3%.

Премиерът на Обединеното кралство, виждайки негативното въздействие от представения в края на септември т.нар. „мини-бюджет“ върху финансовите пазари, отстъпи от някои от икономическите си планове, включително премахването на най-високата ставка на данъка върху доходите и връщането на корпоративния данък на ниво от 19%, след като бившият финансов министър Риши Сунак го вдигна на 25%.

Анализаторите на Goldman сега очакват Английската централна банка да е най-агресивна при вдигането на лихвите. Те вече залагат на повишения с по 75 базисни пункта на срещите на централната банка през ноември и декември, докато предишната прогноза бе за увеличения с по 100 базисни пункта.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ