Икономисти намалиха до 54% вероятността от рецесия в САЩ

Икономисти намалиха до 54% вероятността от рецесия в САЩ

Забавянето на инфлацията в САЩ, запазването на стабилността на американския пазар на труда и икономиката като цяло накараха експертите да преразгледат прогнозите за брутния вътрешен продукт(БВП) на страната към по-добро. Вероятността за рецесия в страната през следващите 12 месеца се оценява от икономистите на 54%, показват резултатите от тримесечно проучване, проведено от The Wall Street Journal. 

Проучването е направено от 7 до 12 юли сред 69 икономисти. В предишните две проучвания шансовете за рецесия бяха оценени на 61%. 

Консенсусната прогноза предполага, че икономиката на САЩ през второто тримесечие е нараснала с 1,5% на годишна база. През април се очаква БВП на САЩ да нарасне само с 0,2% за периода април-юни 2023 г.

Експертите все още прогнозират рецесия в икономиката на САЩ, но сега смятат, че тя ще дойде по-късно и ще бъде по-слаба от очакваното. По този начин икономистите очакват увеличение на БВП на САЩ с 0,6% през третото тримесечие на тази година (по-рано се прогнозираше спад от 0,3%) и спад от 0,1% през четвъртото. Средната прогноза за цялата 2023 г. е 1% растеж, два пъти по-добър от април, пише още  The Wall Street Journal.

Около 60% от анкетираните експерти отбелязват забавянето на инфлацията като основна причина за оптимизъм за икономическите перспективи. Икономистите средно очакват темпът на растеж на индекса на потребителските цени без разходите за храна и енергия (PCE Core) да отслабне през четвъртото тримесечие на 2023 г. до 3,7% в годишно изражение. През май тази цифра се е увеличила с 4,6%.

Перспективата за "меко приземяване" на американската икономика, тоест забавяне на инфлацията без рецесия, отново е на дневен ред. В началото на годината изглеждаше като несбъдната мечта",  коментира Шон Снайт, директор на Института за икономическо прогнозиране към Университета на Централна Флорида.

Икономисти, анкетирани оe Wall Street Journal, все още очакват пазарът на труда в САЩ да загуби средно 10 551 работни места на месец през първото тримесечие на 2024 г. Сега обаче те смятат, че растежът на работните места ще се възобнови през второто и третото тримесечие. По този начин потенциалният спад на пазара на труда в САЩ според тях ще бъде незначителен.

Мнозинството от анкетираните предполагат поне още едно увеличение на основния лихвен процент от Федералния резерв.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ