Лондонската метална борса спира издаването на варанти за руски метали от американски складове

Лондонската метална борса спира издаването на варанти за руски метали от американски складове

Лондонската метална борса спира издаването на варанти за руски метали от американски складове

 Лондонската метална борса(LME) обяви, че незабавно спира издаването на варанти за цветни метали с руски произход от складовете на борсата, разположени в САЩ.

Тази мярка беше предизвикана от въвеждането от САЩ на 24 февруари на допълнителни мита върху руските метали.

Припомняме, че варантите (warrants) дават на притежателя си правото, но не и задължението да купи или продаде предварително определено количество ценни книжа по предварително фиксирана цена в определен срок или на определена дата.

В края на миналата седмица САЩ въведоха 200% мито върху алуминия с руски произход, както и алуминиеви продукти, произведени в трети страни от метал, разтопен в Русия. Освен това от 1 април ще бъде въведено вносно мито от 70% за мед, никел и олово с руски произход, както и за алуминиеви сплави.

Борсата отбелязва, че в момента в складовете в САЩ няма руски първичен алуминий, мед, никел и олово.

LME подчерта, че не прави никакви промени във възможността за съхраняване на руски метал в складове извън САЩ. Борсата отбелязва, че мнението за изкривяването на пазарната ситуация, причинено от отказа на някои от световните потребители от руския метал, не е подкрепено с доказателства. Следователно LME не предлага да се забрани издаването на варанти за нов руски метал извън американските складове.

В края на миналата година LME изпрати дискусионен документ до участниците на пазара относно възможна забрана за продажба на руски метал на борсата. Борсата заяви, че ако преди 2022 г. потребителите са били готови да приемат доставки на руски метали от складовете на LME, сега все по-голям брой потребители може да не желаят да ги купуват. Участниците на пазара могат да избират дали да оставят ситуацията такава, каквато е, да наложат ограничения върху обема на доставките или да спрат доставките на руски метали в складовете на борсата.

В резултат на това борсата реши да не налага ограничения върху новите доставки на метали от Русия, като заключи, че „не трябва да прави или налага етични преценки на широкия пазар“. В същото време борсата отбеляза, че участниците на пазара са свободни да вземат свои собствени решения дали да се занимават с руски метал или не.

Забраната може да засегне алуминия, никела и медта от Русия. Делът на страната в световния пазар на алуминий е около 6%, на висококачествен никел - 17%, на мед - около 3%. За ембарго върху руския метал призоваха по-специално Alcoa и Rio Tinto. Тези компании преди това се отказаха от закупуването на руски алуминий и продажбата на суровини.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ