Световните продажби на електромобили скочили с 68% за година

Световните продажби на електромобили скочили с 68% за година

Световните продажби на електромобили скочили с 68% за година

Световните продажби на електромобили са скочили с 68% на годишна база до 7,8 милиона  през 2022 г., водени от нарастващото търсене в Китай и Европа. Делът им в общите годишни продажби на автомобили доближава 10%, сочат данни на LMC Automotive и EV-Volumes.com.

В Европа делът на електромобилите в общите продажби възлиза на 11%, в Китай - 19%. Електрическите превозни средства, както и plug-in хибридите представляват общо 20,3% от продажбите на превозни средства на европейския пазар през 2022 г.

Според Асоциацията на германската автомобилна индустрия (VDA) колите  с електрически двигатели представляват 25% от цялото производство на автомобили в страната  през миналата година. През декември продажбите им в Германия надвишиха продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Като цяло глобалните продажби на автомобили са паднали с 1% миналата година до 80,6 млн, според данни на LMC. Те са намалели с 8% в САЩ и 7% в Европа и са нараснали с 4% в Китай.

Германският автомобилен производител Volkswagen съобщи миналата седмица, че продажбите му са паднали със 7% през 2022 г. до 8,3 млн. автомобила. В същото време продажбите на електрически превозни средства са скочили с 26%, до 572,1 хил.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ