"Дайхацу" спира производството във всичките си японски заводи заради компрометирани тестове за безопасност

Дайхацу спира производството във всичките си японски заводи заради компрометирани тестове за безопасност

"Дайхацу" спира производството във всичките си японски заводи заради компрометирани тестове за безопасност

"Дайхацу" (Daihatsu), подразделение на японския автомобилостроител "Тойота" (Toyota Motor Corp), е спрял производството във всичките си четири завода в Япония, докато министерството на транспорта разследва компрометирани тестове за безопасност, предаде Ройтерс. 

По-рано "Дайхацу" обяви, че спира всички доставки на свои автомобили в и извън Япония, след като е установил некоректно тестване, засягащо 64 модела, пише БТА. Това даде повод на транспортното министерство да започне по-задълбочено разследване на проблемите, които изглежда са продължавали с десетилетия. 

Очаква се спирането на производството да засегне хиляди производители на части и техните служители, нанасяйки удар на местната икономика. 

Нередностите при тестовете по-рано тази година доведоха до разследване от независим панел, който установи широко разпространени и системични проблеми в "Дайхацу". Засега няма съобщения за инциденти или смъртни случаи, дължащи се на фалшифицираните тестове. 

Компанията не посочи, кога може да възобнови производството, но според медии поточните линии може да останат спрени и през януари. 

"Дайхацу" е подразделение на "Тойота", специализирано в малки коли и пикапи, популярни в Япония. За финансовата 2022 г. компанията е произвела 870 000 превозни средства в четирите си японски завода. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ