Кой е истинският Марк Зукерберг?

Кой е истинският Марк Зукерберг?

Кой е истинският Марк Зукерберг?

От 0 до 100 млрд. за седем години, една история разказана от Чарлс Милър, продуцент на филма на BBC “Марк Зукерберг:  „Facebook отвътре”.

 

 

Марк Зукерберг ни разказа една случка - един ден като си тръгвал от работа го спрели двама туристи, които се разхождали в Силиконовата долина пред неособено отличимия офис на Facebook, и го попитали: „Извинявайте, ще може ли да ни снимате тук до табелката на Facebook?”  Зукерберг се съгласил, снимал туристите, те му благодарили и той се качил на колата си и потеглил.

Лесно е да разберем защо тези туристи са пропуснали шанса си. Зукерберг не изглежда точно като Джеси Айзенберг, актьорът, който изигра него във филма „Социалната мрежа”. Нещо повече, неговото поведение отнася скромността на съвсем друго ниво.

Зукерберг е нинджа

Първият ден, когато посетихме Facebook за филма на BBC, който правехме в този момент, не мярнахме никъде Зукереберг, или поне така си мислехме. Но като се върнахме на следващия ден рецепционистката ни сподели, че той е минал точно покрай нас, а ние дори не сме го забелязали, също като двамата туристи. Тя ни успокои, че това не е нещо необичайно, “той е като нинджа.”

В офиса на Facebook се говори, че “Социалната мрежа” е успял да улови много точно и най-малките детайли, като например какви точно тениски носи Зукерберг, но се е провалил с по-важните неща.

Като начало, казва Дейвид Къркпатрик, който е имал достъп до компанията при подготовката на своята книга: „Ефектът Facebook”, Зукерберг не отговаря на стереотипа на човека с над средната интелигентност: „Той винаги е имал много приятели. Той е общителен, забавен, и за подобен тип човек е изключително социален.”

Също толкова важно е това, което споделя Джо Грийн - бившия съквартирант от Харвард на Зукерберг, на него никога не му е липсвала увереност. Грийн е работил във Facebook през 2006, когато компанията е била на едва 2 години. По това време от Yahoo! предложили 1 млрд. долара, за да купят компанията, но Зукерберг отказал. Това решение не го направило особено популярен сред някои от колегите и приятелите му:

„Всички казваха щом можем да продадем това нещо за 1 млрд. нека го направим, какво по дяволите ти става?" спомня си Грийн, "костваше му (на Зукерберг) абсурдно количество самоувереност, за да може да премине през онази буря."

Офертата за 15 млрд. долара

Зукерберг си признава, че това е била трудна за отказване оферта: „По това време не знаех нищо за бизнеса, затова не знаех и нищо за това колко може да струва една компания”. Когато хората в компанията научили за решението му е имало масово напускане на онези, които както той ги определя „не бях там в дългосрочен план”.

И така, когато Microsoft предлага забележителната сума от 15 млрд. долара година по-късно, му е било по-лесно да откаже: „ние вече бяхме минали през това решение и вече знаехме, че не искаме да продаваме компанията, а искаме да я развиваме.”

В „Харвард”заедно с компютърни технологии Зукерберг учи и психология. Той казва, че Facebook извира и от двете дисциплини: „Тези две неща взети заедно представляват основата на Facebook …Има много страхотни технологични компании и много хора, които са фокусирани върху социалните въпроси, но няма много хора, които се занимават и с двете”.

Зукерберг гийк?

Дилемата между социално-несъвместимия гиик Зукерберг и добре-изградената и уверена личност Зукерберг е много лесна за разрешаване: първото е мит, а второто реалност.

По-сложен, обаче, е изборът между Зукерберг, приветливият 27-годишен мъж, който все още е на първата си работа, и Зукерберг – глобалният бизнесмен, чиято сила и влияние е много трудно да бъдат оценени. Обявен за личност на годината 2010 от списание Time.

Джеси Хемпел, водещ журналист в списание Fortune казва: "безспорно един от най-младите хора, които имат най-голямо влияние в света, Зукерберг се справя с напрежението по впечатляващ начин. Той се опитва да остане здраво стъпил на земята, да се фокусира и концетрира върху ценостите си и да не се разсейва от всичкия шум наоколо."

Ако искате да разберете нещо повече за Зукерберг като "обикновено момче ", ви е нужно само да погледнете публичната му страница във Facebook.

Тук можете (заедно с останалите над 10 млн. фена) да видите, че любимите му филми са: “Герой”, “Кръстникът”, “Матрицата” и сред неговите интереси фигурират неща като: “Да създавам неща”, “Информационен поток”, “Минимализъм” и, че има връзка с Присила Чан (събрали са се на 7 ноември 2003 – една година преди той да измисли Facebook).

Какво Зукерберг не казва

След като казва, че “мисията на компанията е да направи света по отворен и свързан,” Зукерберг трудно може да се скрие и да каже, че личния му живот си е личен. Но има части от него, за които той не желае да говори, като например за годишните предизвикателства, които отправя към себе си. Една година той учи китайски език.

Тази година реши да яде месо само от животни, които той лично е заклал. "Това е благородна цел”, казва Джеси Хемпел "и от спектъра на хобита, които имат изпълнителните директори този е доста добър. Но също така е и много шантав, нали?"

Когато през септември Зукерберг направи презентация тя включваше и неговата лична хранителна диета, в която имаше "бизонски бургери". Той увери аудиторията, че са "много вкусни". Единственото, което спести е, че той лично е застрелял бизона. Малко шантаво.

Освен това има и Зукербер - изпълнителният директор на бизнес, който се използва от 800 милиона души от цял свят, който лично може да бъде оценен на 17 млрд долара. Тази роля обикновено се заема от човек от бизнеса, който има поне 20 години опит зад гърба си.

Той внимателно подбира флота от по-възрастни ментори, като например Дон Грахам от Washington Post, съоснователят на Paypal Питър Тийл, които  участват в Борда на директорите на Facebook.

Но с нарастването на влиянието на Facebook неминуемо лично Зукерберг ще отговаря пред политиците и регулаторните органи, които искат да ограничат дейностите му.

Посланик Зукерберг

Това е роля извън неговата зона на комфорт, за която Дейвид Къркпатрик казва, че той ще трябва да се концентрира. “Мисля си, че той все още не е достатъчно фокусиран върху посланическия аспект… Той го прави, но не мисля, че го прави достатъчно.”

“Той се учи, но не се учи достатъчно бързо,” казва Къркпатрик, “защото аз си мисля, че ако не стане добър в това, всичко друго, в което е станал наистина добър може да се окаже за нищо.”

Когато свърши срещите си с управляващите на щатите, може да си представим другия Марк Зукерберг който слага прясно заклано пиле в тенджерата; който се търкаля по дивана с Персила и гледа любимите си телевизионни програми “Рим” или “Западното крило”.

 

Филмът на продуцента Чарлс Милър “Марк Зукерберг: Facebook отвътре” ще бъде излъчен днес, 4 декември по BBC 2 от 23:00 българско време.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ