На днешната дата, 25 ноември. Имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина

На днешната дата, 25 ноември. Имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина

На днешната дата, 25 ноември. Имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина

На днешната дата:

  • През 1667 г. опустошително земетресение в Кавказ причинява смъртта на 80 хил. души.
  • През 1741 г. с помощта на войската Елисавета Петровна — дъщеря на Петър I, сваля от престола на Русия малолетния Иван VI и става императрица.
  • През 1783 г. Джордж Вашингтон превзема Ню Йорк и последните британски войски напускат САЩ.
  • През 1795 г. последният полски крал Станислав Понятовски абдикира след падането на Полша под руско робство.
  • През 1940 г. Уди Кълвача се появява за пръв път във филма "Чук-чук" (Knock Knock).
  • През 1941 г. Финландия се присъединява към Тристранния пакт.
  • През 1969 г.  Джон Ленън връща получения по-рано „Орден на Британската империя“ в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам.
  • През 1982 г. служителят на БГА "Балкан" в Рим Сергей Антонов е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г.
  • През 2007 г. тържествено са уволнени последните войници от наборна служба в българската армия, която става 100% професионална.

Рождениците днес:

 

Георги Струмски - поет, писател

 

 

 

Емил Розов – журналист, делегиран продуцент на БНТ

 

 

 

 

 

Иво Андреев - ТВ водещ

 

 

 

доц. Милко Палангурски – историк

 

 

 

 

Главен комисар Николай Николов - директор на „Пожарна безопасност и спасяване”

 

 

проф. Тодор Балкански - езиковед

 

Празници:

Българска православна църква чества Свети Климент Охридски и Свети Климент Римски. Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на български език. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на св. Кирил. Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В "Краткото житие" се казва, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил”. Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно е тя да се е развивала постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век. Днес най-голямото и най-авторитетно висше училище у нас носи името му - Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Имен ден празнуват: Климент, Климентина и Клементина.

Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ