На днешната дата, 4 декември. Варваринден

На днешната дата, 4 декември. Варваринден

На днешната дата, 4 декември. Варваринден

На днешната дата:

  • През 1533 г. Иван Грозни става велик княз на Московското княжество.
  • През 1808 г. Наполеон Бонапарт забранява Светата инквизиция на територията на Испания.
  • През 1864 г. в Румъния е забранено на евреите да изучават и практикуват юридидически науки.
  • През 1904 г. е открито първото музикално училище в България, което през 1921 г. е преобразувано в Музикална академия. Основна заслуга за създаването му има Иван Шишманов, който тогава е бил министър.
  • През 1908 г. София е открит първият киносалон в България, втори в Европа.
  • През 1941 г. по време на Втората световна война във Великобритания е направена гражданска мобилизация на неомъжените жени от 20 до 30-годишна възраст за служба в полицията и пожарната охрана.
  • През 1948 г. китайският пътнически кораб „Киянг” попада на мина от Втората световна война и потъва. Загиват 2750 пътници и членове на екипажа.
  • През 1980 г. е обявено, че британската рок група Led Zeppelin се разпада.

Рождениците днес:

Васил Симов - изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) . Завършил е УНСС със специалност „Икономика”. Той е член на УС на СИБАНК от ноември 2001 г., а от 2002 е изпълнителен директор и председател на УС на банката. В края на1990 г. участва в създаването на първата в България борса – Софийска стокова борса (ССБ), година по-късно става председател на съвета на директорите, а от март 1998 г. е и неин главен изпълнителен директор. В периода 1993 – 1994 г. е член на УС на ПИМБ  (сега Интернешънъл Асет Банк). Преди постъпването си в СИБАНК е бил председател на Надзорния съвет на „Общозастрахователно дружество” АД (сега AIG).

 

Благой Благоев –олимпийски и световен шампион по вдигане на тежести

 

 

Васил Камбуров – футболист, треньор

 

 

Явор Димитров - директор на Софийската филхармония

 

 

 

Празници:

Православната църква чества Света великомъченица Варвара (Варваринден) - светицата е живяла по времето на император Максимиан, в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога, тя умира в мъки от ръката на собствения си баща. В народните представи Варвара и сестра й Сава, чествана на другия ден, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава". Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести (и на шарката). Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се разболяват. За здраве, за омилостивяване на болестите и за да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата. Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си; прието е, че която спечели, ще се омъжи първа през годината.

Имен ден празнуват: Варвара, Варя, Варадин

Храмов празник на село Варвара

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ