Психологически феномен ни пречи да хванем живота си здраво в ръце

Навлизайки в живота, ние се превръщаме във възрастни с ежедневни занимания, които често страдат от разбирането, че някои неща са извън нашия контрол. Колко пъти сте чували, че някой просто се е оказал на правилното място в правилното време или пък все има връзки, които му помагат, пита Science Alert?

Или с други думи, голяма част от успеха в крайна сметка зависи от късмета, нали?

Всъщност, не е така.

Истината е, че можем да контролираме много повече неща, отколкото си мислим. Проблемът е в мозъка ни, който е така устроен, че да приема, че сме безпомощни. Обяснението се крие в психологически феномен, наречен "заучена безпомощност" и въпреки, че сигурно не сте чували за него, той има огромно влияние върху това дали предприемаме определени действия и дали вярваме, че дадени неща са възможни.

Този феномен е открит след няколко брутални опита с кучета, при които едната група бива удряна с електрошокови вълни, без да може да направи нищо, а другата има възможност да избегне наказанието, извършвайки някакво действие като прескачане на ограда.

Когато учените повтарят експеримента, давайки на първата група шанс да избегне електрошока, кучетата не правят абсолютно нищо, за да се възползват от това. Те не успели да осъзнаят, че е в рамките на възможностите им да избегнат страданието.

С други думи, те били заучили безпомощността като модел на поведение.

Тя се проявява по сходен начин при хората и учените считат, че голяма част от тях са готови да изтърпят страдание и да отбягват извършването на действия. Обяснението е, че обществото ни втълпява от ранна възраст, че нямаме пълен контрол над живота си.

Добрата новина е, че съществува начин, по който това може да се промени. Как - ще разберете от видеото, което следва.
Накратко - нещата, които ни изглеждат невъзможни, всъщност могат да бъдат постигнати. Достатъчно е да приемем факта, че имаме контрол над тях.

Още забавни и любопитни новини четете в Обекти

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ