Бил Гейтс очертава 3-те умения, необходими за успех в професиите на бъдещето

Бил Гейтс очертава 3-те умения, необходими за успех в професиите на бъдещето

Бил Гейтс очертава 3-те умения, необходими за успех в професиите на бъдещето

Сред многото интереси на Бил Гейтс е бъдещето. Съоснователят и филантропът на Microsoft е обсъждал бъдещето на човечеството, планетата и икономиката по много поводи. Гейтс често работи рамо до рамо с инвеститори и предприемачи, чете книги за бъдещето на човечеството и финансира проекти за напредъка на развиващите се райони. 

Неговите представи за бъдещето засягат дори пазара на труда, който се промени значително през последните години. Въз основа на данните, които е събрал, Гейтс заключава, че хората с образование в три специфични области ще бъдат най-търсени в бъдеще: наука, инженерство и икономика,, пише eleconomista.es. 

"Работниците, които владеят тези предмети, ще бъдат "агентите за промяна на всички институции. Мисля за основните познания в науката, математиката и икономиката като умения, които в много бъдещи работни места ще бъдат много търсени", посочва Гейтс пред изпълнителния редактор на LinkedIn Даниел Рот в интервю, което даде в социалната мрежа.  

Гейтс коментира, че не е необходимо да имате задълбочени познания. "Не е нужно да сте експерт, да речем по програмиране или химия, но способността да мислите като тези експерти ще ви помогне изключително много", казва той. 

Тези мнения на съоснователя на Microsoft са свързани с кризата, която магнатът вярва, че може да дойде в бъдеще. Преди няколко дни Гейтс заяви в програма на Си Ен Ен, че вярва, че фактори като войната в Украйна и икономическите последици от пандемията са "силни аргументи", че светът ще види икономическо забавяне в близко бъдеще. 

"Това се добавя към пандемията, където нивата на държавния дълг вече бяха много, много високи и вече имаше проблеми с веригата за доставки. Вероятно е да се ускорят инфлационните проблеми, които имат богатите световни икономики, и да се наложи повишаване на лихвените проценти, което в крайна сметка ще доведе до икономическо забавяне", посочва Гейтс. 

Имайки предвид всичко това, заслужава си и съветът, който Гейтс е давал през цялата си кариера, за да преодолее трудни финансови времена. Той от ранна възраст прилага една практика както в личния, така и в професионалния си живот: да има средства, за да поддържа своя стандарт на живот и неговите бизнес разходи за 12 месеца напред. Това обаче трябва да са пари, които трябва да са достъпни, а не инвестирани. 

За Гейтс оптимизмът и песимизмът във финансите вървят ръка за ръка. Това, което Гейтс разбира, е, че "можете да бъдете оптимисти в дългосрочен план, само ако сте достатъчно песимисти, за да оцелеете в краткосрочен план". За повечето хора, според Бил Гейтс, най-добрият начин да приложат това, е да спестяват като песимисти и да инвестират като оптимисти. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ