Сушата е подпомогнала рухването на древните маи, сочи ново изследване

Сушата е подпомогнала рухването на древните маи, сочи ново изследване

Сушата е подпомогнала рухването на древните маи, сочи ново изследване

Изследователи надникнаха 800 години назад в историята и достигнаха до заключението, че Маяпан – културната и политическата столица на маите на полуостров Юкатан през 13. и 14. век сл. н.е. – вероятно е била погубена от суша.

Тази суша би следвало да е довела до граждански конфликт, който, от своя страна, е предизвикал политически колапс, казват изследователите.

Освен че хвърля повече светлина върху историята на този древен народ, новото изследване изпълнява ролята и на своеобразно предупреждение. А именно – как изменението на климата може бързо да окаже натиск дори и върху най-установените и процъфтяващи цивилизации.

„Множество извори подсказват, че гражданският конфликт се е увеличил значително и генерализираното линейно моделиране свързва градските безредици с условията на суша в периода 1400 – 1450 г. сл. н.е.“, пишат изследователите в своя научен труд.

„Ние смятаме, че продължителната суша е засилила напрежението между вражеските фракции, но последвалите адаптации разкриват, че регионът демонстрира устойчивост и политическите и икономическите структури на маите са оцелели до контакта с европейците в началото на 16. в. сл. н.е.

Екипът базира твърденията си на огромно количество исторически данни, посветени на промените в популацията, консумираните по онова време храни и климатичните условия. Тези данни са подкрепени от нов анализ на човешки, който си поставя за цел да открие следи от травматични наранявания (които от своя страна сочат към конфликт).

Възникват корелации между засилващите се дъждове и увеличението на населението в района, както и между последвалото им намаляване и увеличението на конфликтите. Продължителната суша в периода 1400 – 1450 г. сл. н.е. най-вероятно е довела до изоставянето на Маяпан, казват изследователите.

Липсата на вода вероятно е засегнала земеделските практики и търговските пътища, което се е отразило значително на начина на живот на хората в града. Храната ставала все по-оскъдна, а ситуацията се е влошавала – хората или умирали,, или се разпръсквали.

Преместването на хората в други части на полуостров Юкатан, включително в процъфтяващите  крайбрежни градове и политически независимите селища, помага на културата на маите да оцелее и след рухването на Маяпан. Освен това съществуват малко доказателства за какъвто и да било конфликт между тези региони преди идването на испанците.

Това показва, че хората са успели да се адаптират добре към промяната в околната среда. Адаптацията обаче не е решение на проблема, казват изследователите. Днес същите тези региони, както и останалата част от света, са изправени за пореден път пред климатична криза.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Източник: Obekti.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ