Европейската агенция по храните: Не пийте повече от 4 кафета на ден

Европейската агенция по храните: Не пийте повече от 4 кафета на ден

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) официално препоръча да не се пият повече от 400 мл кофеинови напитки дневно – около 4 кафета еспресо. За бременните дозата е намалена на половина, а за подрастващите – нормата е 3 мг на килограм тегло. Над тези прагове според агенцията има риск за здравето, тъй като кофеинът може да предизвика сърцебиене.

"Рискът не е голям, но съществува. Основното ни послание е, че консуматорите трябва да си дават сметка за различните източници на кофеин, освен кафето”, пояснява агенцията, цитирана от Монд.

Препоръката е резултат от проучване на рисковете от кофеина в храните и най-вече в енергийните напитки. Учените стигат до тези заключения след 39 проучвания в 22 страни в ЕС сред 66 500 души.

Общият извод е: не пийте повече от 4 кафета.

До подобни констатации стига и проучване в САЩ, но формулирано по различен начин: „има достатъчно силни доказателства, че консумацията на 400 мг кофеин на ден не е вредно за здравето, а дори има положителен ефект”.

За кафето има десетки научни изследвания. Ню Йорк Таймс се опитва да ги обобщи. През миналата година от 36 проучвания сред 1,27 млн. души научен екип стига до изводите: „Хората, които редовно пият 3 до 5 кафета дневно (226 г на чаша), са изложени на по-малко рискове. Тези, които пият повече от 5 чаши, не са по-застрашени от тези, които изобщо не пият кафе”.

Изследване през 2012 г. сред 480 000 души показва, че консумацията на 2 до 6 чаши кафе на ден намалява риска от инсулт в сравнение с риска за хората, които изобщо не пият кафе.

Друго изследване показва, че умереното пиене на кафе – до 4 чаши, ограничава опасността от инфаркт. Лош ефект може да се появи  при големите количества кофеин  - 10 чаши дневно.

Освен това изследователите твърдят, че умереното пиене на кафе предпазва от болестта на Паркинсон и има положителен ефект срещу болестта на Алцхаймер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ