Засилени мерки в столицата, започват абитуриентските балове

Засилени мерки в столицата, започват абитуриентските балове

Засилени мерки ще предприемат органите на реда в столица във връзка с предстоящите абитуриентски балове. От Столичната дирекция на вътрешните работи ще заложат на превенцията, а не на санкции тази година, стана ясно на специален брифинг днес.

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на учебни, питейни и увеселителни заведения. Мобилни и ръчни камери ще следят за нарушители на пътя в интервала 23-30 май. Общо 131 училища в София празнуват абитуриентските си балове в този период. Бумът ще бъде на 24 май, когато випуските на 50-60 училища отбелязват завършването си.

„Колеги с униформи ще заснемат движението на всички, които минават покрай тях”, заяви шефът на Пътна полиция Тенчо Тенев. Той поясни, че мобилните камери, които ще заснемат движението на колоните от абитуриентски автомобили ще бъдат четири. Предвидено е и разполагането на две стационарни камери.

С 50 лева ще бъдат санкционирани водачите на автомобили, ако пътниците се показват през прозорците. Ще бъдат глобявани и самите нарушители абитуриенти.

За недопускане на нежелани и трагични инциденти, СДВР припомня и  основните рискови фактори:

  • шофиране с превишена скорост и опасни маневри; отнемане на предимство;
  • преминаване при червен сигнал на светофара;
  • неправилно превозване на абитуриенти /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/;
  • управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали;
  • агресивно поведение към останалите участници в движението - главно към пешеходците.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ