Кюстендил и Дупница блокираха пътищата за Гърция и Македония

Кюстендил и Дупница блокираха  пътищата за Гърция и Македония

Кюстендил и Дупница блокираха пътищата за Гърция и Македония

Дупница и Кюстендил изпълниха заканата да протестират активно срещу влизането на Александър Методиев - Бат' Сали от ДПС в състава на 43-о Народно събрание като депутат от Кюстендил. Припомняме, той спечели мандат с 884 гласа, заради новия начин на разпределяне на гласовете по смесената избирателна система, която за първи път бе изпробвана в парламентарен вот на предсрочните избори на 5 октомври.

Сутринта протестиращи дупничани блокираха главния път Е-79, а кюстендилци спряха движението по международния път за Македония. Протест ще има и в София. Блокадите са организирани от инициативни комитети в Кюстендил и в Дупница под надслов "Не на подмяната". Преди обед от площад "Свобода" в Дупница тръгна шествие с около 500 протестиращи, които блокираха международния път Е-79. В резултат на блокадата се образува  4-километрова опашка от автомобили, но шофьорите им подкрепиха действията на протестиращите.

С лозунги „Вземете си Бат Сали в ЦИК”, „Дупница няма да бъде градът на Бат Сали” протестиращите дупничани обявиха, че ще блокират Народното събрание в деня на полагане на клетва на депутатите в 43-тия парламент и категорично декларираха, че няма да допуснат Александър Методиев да прекрачи прага на тази институция. Те се заканиха, че това е само началото и отново ще покажат на България духът на хората от Дупница. Това бе градът на барикадите в бунтовната зима на 1997 г., когато се стигна до падането на правителството на Жан Виденов. От днес нататък дупничани ще протестират всеки ден от 17.30 часа на площада в града.

Протестен автопоход с десетки коли започна малко преди обяд и от цирковата площадка в Кюстендил. Той продължи до село Жиленци, където бе блокиран пътят за ГКПП - Гюешево, съобщи "Фокус".  Към 13.00 ч. колоната от автомобили в района бе  близо 10 километра. Пътят е барикадират от  два трактора, мотори и макети на две черешови топчета. Протестиращите също издиганаха лозунгите „Не на подмяната”, „Защитаваме гласът си”, „Кюстендил казва не”, „ДПС спри се, Бат Сали - вземи си”, „Против закони, които ни поробват”.

Местната власт в Кюстендил подкрепя протестиращите. Представителят на общинският съвет Иван Андонов обяви пред БНР, че протестите ще бъдат много сериозни. „Бат’ Сали няма право да представлява кюстендилци, тъй като с 800 гласа от 62 хиляди за цялата област са крайно недостатъчни за народен представител на кюстендилци".

След протестите в Дупница за участниците е организиран и специален транспорт до София, където ще се проведе протест пред сградата на ЦИК. 

Припомняме ви, че през миналата седмица в емоционално изказване кметът на община Кюстендил Петър Паунов посочи, че Кюстендил е рибена кост в гърлото на ДПС . Да знаете, че от тук цяла България ще пламне. Сега сбъркахте. Вие въставате срещу България, рибената кост е Кюстендил. От тук се отрови цялата ви корупционна схема”, каза Петър Паунов.

„Не съм чувал някой който публично да е заявявал подкрепа за него. Резултатите сочат от 62 000 гласували, 800 гласа за това лице, най-ниския резултат в цяла България. 10-ти многомандатен избирателен район никога не е оскверняван по подобен начин. Не бих говорил за политика, ако някой драстично не нарушава закона. Българското законодателство не може да има математическа формула, която да даде мандат в четири мандатен район на осма политическа. 20 000 гласа не са равни на 800 гласа. Няма как някой да ни убеди, че този закон е български. Когато има законодателство, което вреди на България и взема избирателните ни права, това не може да го приемем”, заяви Паунов.

Той подчерта, че в Кюстендил ДПС има най-нисък резултата. „И при това искат да ни изпратят тук, да осквернят този район, за да откажат всички хора да гласуват, да смятаме, че е безнадеждно и да си ходим. Аз не си тръгвам, оставам тук”, заяви Петър Паунов.

За 18:00 часа тази вечер е насрочен и  протест пред сградата на Община Габрово, на който габровци искат  да изкажат недоволството си от определянето на Четин Казак като народен представител от областта, съобщи "Габрово Нюз".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ