Обвинената за убийството на 8-годишната Алекс поиска да остане в ареста

Обвинената за убийството на 8-годишната Алекс поиска да остане в ареста

С решение за продължаване на мярката „задържане под стража” приключи днес първото явяване пред съда на Атанаска Георгиева, която бе задържана за убийството на 8-годишната Александра от Поморие.

Прокурорът по делото Димо Маджаров поиска Атанаска да бъде задържана за постоянно с мотива, че убийството е извършено по особено мъчителен начин.  Самата обвиняема обаче също пожела да остане в килия. Пред съдебния състав тя заяви: „Искам да бъда задържана”. Нейният адвокат Благой Потеров декларира, че също поддържа желанието на клиентката си да остане в ареста от съображения за сигурност, съобщи "24 часа". На излизане от съдебната зала Георгиева промълви пред събралите се журналисти само "Съжалявам!"

Защитникът й настоя клиентката му да бъде преместена в затвора в Ловеч, където да й бъде направена психиатрична експертиза. Потеров твърди, че Атанаска няма спомен за случилото се, била е в „състояние на краен афект”, а причината за психическото й състояние са травми от миналото. „Била е откъсната от децата си и е таила негативно отношение към съседите, демонстрирали благополучие”, заяви още адвокатът пред съда.

В първото дело срещу Георгиева бяха огласени и ужасяващи подробности от престъплението. Според обвинението, малката Александра е била задушена с полиетиленова торбичка, обвита около врата й с тиксо. Прокурор Димо Маджаров съобщи още, че в квартирата, където бе намерено мъртвото момиченце, впоследствие са открити още негови вещи, но не уточни какви. Маджаров отбеляза, че разследването все още е в начална фаза и предстои да се направят още експертизи.

Самата Атанаска Георгиева е направила пълни самопризнания.  Бургаското издание „Флагман”, което следи подробно от самото начало трагедията, разкрива детайли от признанията на Атанаска. Според изнесеното от "Флагман" момиченцето се качило при нея в таванското помещение в деня на изчезването си, за да й погостува. Влязло доброволно. Тя го черпила с бисквити, то разглеждало снимки, оставени на масата. На тях били и децата на Атанаска. „Този ли е синът ти? Много голям грозник!” , възкликнало детето, гледайки снимка с по-голямото момче на Атанаска.  Тази реплика отключила ярост в Атанаска и тогава тя скочила върху детенцето и започнала да го души. Запушила  устата му с найлоновата торба и с тиксото, едва когато детето вече било издъхнало – за всеки случай. После го натикала под леглото и замаскирала телцето му с чували с дрехи.

Срещу Атанаска е повдигнато обвинение, по което може да получи доживотен затвор без право на замяна. Ако бъде освидетелствана като психично болна, то обвинението ще бъде променено, а и самото наказание ще е значително по-леко.

Родителите на убитото дете, което бе погребано вчера, днес не присъстваха в съдебната зала

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ