Обучение по финанси влиза в учебниците на прогимназиалните класове

Обучение по финанси влиза в учебниците на прогимназиалните класове

Изучаване на финансите ще влезе в учебниците на прогимназиалните класове, съобщи зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков.

Според проучване на Световната банка, над 60 на сто от българите са финансово неграмотни. „65% от българите не знаят как да си отворят сметка в банката. Почти толкова са и тези, които не знаят как да направят застраховка, а 30 на сто заради неграмотност не ползват никакви финансови услуги”, посочи бившият вицепремиер Даниела Бобева.

„Най-популярните и най-използваните финансови услуги са първо – дебитна карта, и второ – застраховка "Гражданска отговорност", защото са задължителни в много аспекти”, каза Бобева. „Това налага обучението по финанси да залегне в новите образователни програми още от 6-и или 7-и клас”, посочи Денков, цитиран от БНР.

„Изключително важно е сега при подготовка на програмите да ги направим интересни, с практически задачи, с творчески задачи, така че всяко от децата да не му доскучее до смърт, а да разбере, че това е нещо важно”, обясни Денков.

Според паралелно проучване 87% от младите българи подкрепят въвеждането на финансовото образование в училище.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ