Пловдив няма да въведе забрана на бурките

Пловдив няма да въведе забрана на бурките

Пловдив няма да въведе забрана на бурките

Пловдив стана първият град в България, където забраната за носене на бурки на публични места не получи достатъчна подкрепа от Общинския съвет, съобщи bTV.

Внесеното от Патриотичния фронт предложение за забрана на носенето на аксесоари, които покриват напълно лицето получи 15 гласа „за”, 12 – „против” и 21 „въздържал се”.

След бурни дебати, забраната пропадна с мотива, че Пловдив е Европейска столица на културата, досега всички религии са живеели мирно и кротко и подобно решение би развалило имиджа на града.

Преди това не беше прието и друго предложение – да се изчака с приемането на наредба до промяна в Закона за вероизповеданията.

По-рано днес Александър Сиди (ВМРО/ПФ) каза пред bTV, че и от двете страни на Пловдив (Пазарджик и Асеновград) има радикален ислям и вече и под тепетата има забулени жени. Според мнозинството в местния парламент, обаче, подобни твърдения не отговарят на истината.

Първата забрана за носене на бурки беше въведена в Пазарджик, където подобно нетрадиционно облекло беше честа гледка в ромския кв."Изток". По-късно подобно решение беше прието и в Стара Загора. ВМРО и НФСБ, партньори в Патриотичния фронт, обявиха, че ще работят за подобни решения още в София, Шумен, Хасково, Харманли и др.

Критиците на националистите твърдят, че се преекспонира проблем с шепа хора, като целта е партиен пиар преди предстоящите избори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ