България

Политика

|

Общество

|

Разбиха престъпна група за пране на пари, ужилила стотици чужденци

Разбиха престъпна група за пране на пари, ужилила стотици чужденци

Разбиха престъпна група за пране на пари, ужилила стотици чужденци

Международна схема за пране на пари, която е минавала и през България, е била разбита, съобщи в Русе главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, предаде БГНЕС. Потърпевши от измамата са стотици чуждестранни граждани.

„Към момента са повдигнати обвинения на 8 души - шестима мъже и две жени, на възраст между 30 и 40 години, като двама от тях са оставени в ареста. Всички те са български граждани, а установената до момента щета е на стойност над 1 млн. евро”, обясни главният секретар.

Става дума за трансгранична престъпна група, която от 2011 г. източва сметки на чуждестранни граждани.

Схемата е следната - чрез вирус "троянски кон" се заразяват интернет сертификатите на съответните клиенти на банките, получава се достъп до паролите и потребителските им имена, след което хакери правят преводи към специално отворени сметки на лица и търговски дружества. Т.нар. финансови мулета имат по 3 до 6 сметки в различни банки, откъдето парите се пренасочват към крайните получатели, които са чужди граждани. Преводите са били в размери от 1000 до 250 000 евро, а потърпевшите са граждани от различни страни от Европа, САЩ и Австралия.

Сигналът е подаден от банки, които са установили, че се правят опити за неправомерни трансфери на пари. Обвиняемите българи са били свързани с лица, на чието име са били откривани фиктивните сметки и са оперирали с парите на територията на България.

„През уикенда следователите от ОД на МВР-Русе са извършили претърсвания, обиски и изземвания на 36 адреса, като са били задържани 5 души. Подобни претърсвания са извършени и във Варна, където също е действала престъпната група. Иззети са мобилни телефони, различни електронни устройства, дебитни карти, както и 5 автомобила, за които се предполага, че са закупени със средства от престъпната схема. Става дума за пране на пари в особено големи размери”, обясни окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев.

Предстоят още доста следствени действия, за да се установят участниците от чужбина в схемата, както и компютърните специалисти, които са действали като хакери. Все още не са установени и фактическите получатели на сумите.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 5 до 11 юни