Редица български сортове плодове и зеленчуци застрашени от изчезване

Редица български сортове плодове и зеленчуци застрашени от изчезване

Редица български сортове плодове и зеленчуци застрашени от изчезване

Редица български сортове плодове и зеленчуци, популярни по пазарите и обичани от потребителите, всъщност са застрашени от изчезване, алармира bTV.

В т.нар. „Черен списък на изчезващите” влизат сортове като доматът „Идеал”, лукът „Асеновградка каба”, ябълката „Петровка”, черешите „Кюстендилска хрущялка”, зелето „Кьосе”, ягодите „Биляна”, бялата маслодайна роза, чушките „Куртовска капия”, петричката праскова.

Всъщност застрашените от изчезване български сортове са десетки. В същото време, един от най-търсените на пазара сорт български домати - Розовият домат е включен в т.нар. Световна съкровищница на вкусове.

Доц. Даниела Ганева от Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив, увери в ефира на телевизията, че се работи по съхраняването на тези сортове, от всички има семена и се извършва семепроизводство, в зависимост от пазара.

„В момента тези сортове не са толкова атрактивни за производителите, но са запазили ненадминати качества. Всеки, който иска да ги отглежда, може да кандидатства за помощ по програмата за развитие на селските райони”, каза още доц. Ганева.

Според нея само част от проблема е по-неатрактивният търговски вид на някои сортове в сравнение с други, по-нови, като „Алено сърце”, например. Част тези домати са за промишлена преработка и са били качествена суровина за консервните предприятия. Те са вкусни, с високо съдържание на сухо вещество и ликопен (багрило с антиоксидантен ефект).

На пазара у нас има и много екзотични сортове, например сорт „Блондинка”, „Черно биволско сърце”, „Грийн сосидж”, „Изумрудeна круша”, „Перфектна буря“, „Дядя Стьопа”. „Тези сортове са за ценители любители”, коментира доц. Ганева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ