„Софиямед” разпространи позиция за случая с акушерката

„Софиямед” разпространи позиция за случая с акушерката

„Софиямед” разпространи позиция за случая с акушерката

Дни, след като стана известно, че акушерката на „Софиямед” Емилия Ковачева е пребила новородено бебе, от лечебното заведение излязоха с позиция, в която обясняват каква е била хронологията на случая и настояват „да бъдат преустановени недостойните спекулации” срещу болницата.

От „Софиямед” уверяват, че са дали „конкретни сведения за извършителя на деянието, както и достатъчно данни за извършеното престъпление, подкрепени и с видео записи”. Ето какво гласи съобщението им до медиите. 

„Във връзка с изнесена информация в някои медии, относно сигнала за грубото посегателство върху живота на новороденото дете, поясняваме следното:

Превеждането на бебето от болница „Софиямед” в болница „Токуда”, налагащо се поради влошаване на здравословното му състояние, е извършено своевременно на 18-ти април. Поради липсата на специализирана неонатологична реанимация, УМБАЛ „Софиямед“ и болница „Токуда“ са партньори по договор за сътрудничество, съобразно нормативно установените правила. На 22-ри април болница „Токуда“ е сигнализирала полицията поради съмнение за причините за здравния статус на детето.

Паралелно, на 20-ти април,  управителят на УМБАЛ „Софиямед” назначава специална Комисия за осъществяване на вътрешна проверка и разпорежда проследяване на видеозаписите за периода на пролежаване на бебето, с оглед установяване на причините за влошеното му здравословно състояние. След извършения продължителен технически преглед на видеозаписите, на 22-ри април, чрез доклад, Комисията за вътрешна проверка бива уведомена за резултата. Комисията незабавно се запознава със записа, заключава извършването на грубо посегателство върху живота на бебето, установява самоличността на извършителя и незабавно,  на 22-ри април 2015г.,  сигнализира компетентните органи в лицето на СДВР – 01-РПУ и Софийска районна прокуратура, което се потвърждава от писмени документи.

Следва да се отбележи, че лечебното заведение предоставя съобщение с конкретни сведения за извършителя на деянието, както и достатъчно данни за извършеното престъпление, подкрепени и с видео записи, незабавно предоставени по инициатива на болницата на компетентните органи.

Надяваме се, че предоставянето на яснота относно фактическата обстановка, последващите действия по сигнализиране и предоставяне на цялата налична информация на разследващите органи, ще отстранят съмненията относно бързата и навременна реакция на УМБАЛ „Софиямед“.

Преживеният емоционален шок от екипа на лечебното заведение и оказването на пълно съдействие на компетентните органи, безусловно свидетелстват за коректното поведение на ръководството на „Софиямед” за разкриване на обективната истина.

Надяваме се да бъдат преустановени недостойните спекулации срещу лечебното заведение във връзка с този разтърсващ случай, както и болката на семейството и роднините на пострадалото дете.”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ