27 000 лв. на месец са необходими на обсерваторията в Рожен за електричество

27 000 лв. на месец са необходими на обсерваторията в Рожен за електричество

27 000 лв. на месец са необходими на обсерваторията в Рожен за електричество

До края на годината Националната астрономическа обсерватория ще оцелее, като е вероятно последният месец да е по-труден. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян директорът на НАО „Рожен” Никола Петров. По думите му, средствата които са необходими за оцеляване на институцията и които са обявили, няма да могат да се съберат.

„Може да има някакви компромиси и от наша страна, но се надяваме, че ще завършим годината”, каза още Петров. Той добави, че сега са пристъпили към кампания за събиране на средства в сайта Indiegogo, която минава през виртуалното пространство. Там се събират средства както от България, така и от чужбина.

„Там конкретно бяха обявени необходимите ни 70 000 лева за закупуване на генератор, какъвто ние нямаме в Обсерваторията, а той е от голямо значение за нас, особено зимата, когато няма ток, при аварии. Кампанията е към приключване и няма да можем да съберем поставената си цел като финанси, заложени в този проект”, уточни директорът на институцията. На този етап са събрани парите за генератор-втора употреба и в предстоящия половин месец ще успеят да го закупят. По думите на Никола Петров основният разход на Обсерваторията е за електричество, като там парите са много. Между 24 и 26 000 лева се плащат, особено през месеците от януари до април.

„Сградата е безкрайно топлонеефективна и е далеч от всякакви изисквания. Няма изолация, няма дограми, отопляваме се само на ток, уредите за отопление са много стари – на повече от 30 години, уточни директорът. Той добави, че въпреки трудностите, интересът към обсерваторията не намалява и се надява, че ще се намери трайно решение на проблема, като след изборите ще възобновят разговорите с управляващите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ