МОН предлага резултатите от олимпиади да заменят изпитите в 7 клас при здравословен проблем

МОН предлага резултатите от олимпиади да заменят изпитите в 7 клас при здравословен проблем

МОН предлага резултатите от олимпиади да заменят изпитите в 7 клас при здравословен проблем

Когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване поради тежък здравословен проблем, настъпил в последния момент, той ще може да участва в класирането за гимназиите с резултатите си от областния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература, и по математика. За учениците, които не са участвали в олимпиади, ще важи сега съществуващият ред - ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, без точки от националното външно оценяване. Такава промяна предлага Министерството на образованието и науката в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Документът е в процес на обществено обсъждане до 22 август 2022 г.

Всяка година в дните на националното външно оценяване в седми клас има единични случаи на ученици, чието здравословно състояние не позволява да се явят на изпитите. В средата на юни тази година, например две деца пропуснаха единия или и двата изпита поради непреодолими причини - едното беше оперирано по спешност, а другото беше под домашна карантина заради заразно заболяване, съобщи пресцентърът на образователното министерство.

С промените МОН иска да даде възможност при такива извънредни ситуации седмокласниците, които преди това са доказали своите знания в олимпиади, да участват в класирането за осми клас наравно със своите съученици. В тези случаи балът ще се формира, като вместо резултата от изпита от националното външно оценяване се използва по-високият от резултатите от областния или от националния кръг на олимпиадата по съответния учебен предмет. Резултатът ще се отчита в точки, изчислени като процент от максималния брой точки за съответното състезание.

В момента само учениците, класирани на първите три места на тези олимпиади, имат право да използват резултатите си от състезанията вместо тези от изпитите.

При възникването на извънредни обстоятелства, свързани със здравето на детето, родителите трябва незабавно да уведомят началника на Регионалното управление на образованието и не по-късно от три дни след датата на пропуснатия изпит да представят в РУО документи от болница или от Регионалната здравна инспекция, които доказват невъзможността на ученика да положи изпита, информират от МОН. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ