Трафикът в района на Симитли олеква в края на седмицата

Трафикът в района на Симитли олеква в края на седмицата

До неделя ще бъде облекчено движението за прибиращите се от Банско и от Гърция в района на Симитли по АМ „Струма“, стана ясно по време на посещението на служебния министър на регионалното развитие и благоустройстовото инж. Виолета Коритарова в община Симитли.

В последните няколко месеца работим за разтоварване на трафика на пътния възел при Симитли, който е много голям заради събирането на потоците от Кулата и от Банско и Разлог към София. Асфалтирането на 600 метровата отсечка за разширяването на пътя ще улесни трафика и до неделя  това ще стане факт, увери председателят на УС на АПИ инж. Йордан Вълчев. „След като минаха обжалванията, започваме с проектирането на трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, което ще отнеме една година“, посочи той. Това е един от най-тежките участъци – високо в планината с много съоръжения и тунели. Реалното строителство може да започне догодина. Има одобрен идеен проект за едното трасе, а в момента тече търг за второ трасе, допълни той.

Повод за посещението на министър Коритарова в района беше изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти в Община Симитли. Сред тях бяха благоустрояването на парка в с. Крупник и реконструкцията на спортно игрище в с. Полена, където тя беше посрещната от кметовете Александър Равначки и Веселин Топузов и жители на селата.

Подадени са 23 споразумения с Общината на стойност 15 млн. лв. от държавния бюджет. „Миналата седмица преведохме първите аванси по искане на Общината“, информира тя. И уточни, че за строително-монтажни дейности се превеждат по 20% аванс от сключените договори. „След подмяна на ВиК инфраструктура в село Крупник, ще се направи реконструкция и рехабилитация на уличната инфраструктура. Планирам поетапно проверки навсякъде във връзка с изпълнението на общинските проекти“, каза още инж. Коритарова.

По време на инспекциите с нея бяха народният представител Стефан Апостолов, областният управител на Благоевград – Георги Динев, заместник-областните управители на Благоевград – Христо Ангелов и Елхан Кълков, както и кметовете на Общините Симтли – Апостол Апостолов, Банско – Стойчо Баненски и Разлог – инж. Красимир Герчев.

 По-рано в сградата на общината те проведоха работна среща, на която обсъдиха въпроси, свързани с пътната инфраструктура в региона, както и финансираната от държавния бюджет Инвестиционна програма за общински проекти. „Имаме зелена светлина за последния участък от АМ „Струма“ и се фокусираме върху нея“, увери министър Коритарова. Кметът на Симитли Апостол Апостолов благодари за предприетите действия за решаването на проблема с трафика в района на Симитли. Инж. Коритарова призова кметовете от сега да мислят за следващите общински проекти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ