Поевтиняване на природния газ с над 20% прогнозира "Булгаргаз"

Поевтиняване на природния газ с над 20% прогнозира Булгаргаз

Поевтиняване на природния газ с над 20% прогнозира "Булгаргаз"

Ново и чувствително поевтиняване на природния газ от април с 20, 64% в сравнение с цената от първото тримесечие на тази година прогнозира "Булгаргаз". Очакваната цена според компанията през второто тримесечие на 2016 г. е за 321,87 лв.на 1000 куб м (без акциз и ДДС) или намаление с 83,69 лв./хм3 спрямо сега действащата. Това става ясно от съобщение, публикувано на електронната страница на обществения доставчик.

Намалението се обяснява с очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през второто тримесечие на годината. Окончателното предложение на “Булгаргаз“ за утвърждаване цената на природния газ за второто тримесечие на 2016 г. ще бъде внесено в КЕВР на 11 март.

Обявената от компанията прогнозна цена съвпада с прогнозата на председателя на Комисията Иван Иванов, който на няколко пъти заяви, че очаква спад с около 20%. За цялата 2015 година цената на синьото гориво отбеляза 30 процентово поевтиняване. Очакваното ново понижение надхвърля 5 % и по всяка вероятност ще се отрази и върху цената на парното. Поевтиняването ще окаже влияние и на цената на електроенергията, произведена по високоефективен начин, откъдето пък е възможно да последват и корекции на добавката "задължение към обществото" за следващия ценови период.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ